„Poopootov”, bomba murdara si urat mirositoare: Protestatarii au aruncat cu fecale in politisti

externe

Protestele de miercuri din Venezuela ar putea fi considerate unele dintre cele mai murdare dintre cele care au avut loc in ultimele sase saptamani in aceasta tara, demonstrantii utilizand, pe langa „traditionalele” cocteiluri cu materiale inflamabile, pietre si gaze lacrimogene, recipiente cu excremente pe care le-au aruncat in fortele de ordine, informeaza Reuters. Noua tactica a fost numita „Poopootov”, un joc de cuvinte derivat din cocteilurile Molotov intens folosite in cadrul protestelor de strada din Venezuela.

”Ei au gaze, noi avem fecale”, se arata in unul dintre mesajele distribuite pe retelele de socializare prin care venezuelenii au fost chemati la ”Shit March” (Marsul fecalelor), scrie Agerpres.

Pe fondul inflatiei care a depasit 100%, a lipsei de medicamente de baza si a faptului ca milioane de persoane nu au acces la alimente, tara se confrunta cu o criza majora. De saptamani intregi, sute de mii de oameni ies in strada pentru a-si manifesta nemultumirea fata de conducerea presedintelui nepopular Nicolas Maduro.

Unii dintre sustinatorii opozitiei au respins initiativa de a folosi cocteiluri cu fecale animale sau umane numind-o o tactica neigienica si inadecvata, chiar daca este adresata unui Guvern pe care il dispretuiesc. Multi au mentionat chiar ca aruncarea de excremente ar putea duce la amplificarea cazurilor de boli infectioase al carui numar a crescut din cauza lipsei medicamentelor si a materialelor dezinfectante.

„Copiii ies in strada doar cu pietre. Aceasta este arma lor. Acum ei mai au o arma: excrementele”, a declarat un medic stomatolog in varsta de 51 de ani in timp ce pregatea in locuinta sa cutii cu fecale pentru manifestanti, conform sursei citate. ”Una dintre pacientele mele strange excremente de la copilul sau’, a spus stomatologul care a solicitat sa nu ii fie dezvaluita identitatea.

Mesajele legate de ”Shit March” au devenit virale pe reteaua WhatsApp din Venezuela. Grupurile de utilizatori au oferit instructiuni pas cu pas despre prepararea cocteilurilor ”Poopootov”, iar unii dintre ei au insistat sa nu fie folosite recipiente din sticla pentru proiectilele avand ca scop umilirea fortelor de ordine, nu ranirea lor.

Venezuela se confrunta cu o grava criza economica si politica si este, de la inceputul lunii aprilie, scena unor ample demonstratii care vizeaza organizarea de alegeri generale anticipate inainte de sfarsitul mandatului presedintelui Maduro in decembrie 2018.

Casa Alba a informat sambata ca H.R. McMaster, consilierul pentru securitate nationala al presedintelui Donald Trump, si Julio Borges, presedintele Adunarii Nationale din Venezuela, s-au intalnit vineri si au agreat necesitatea unei finalizari „rapide si pasnice” a crizei politice de la Caracas. Cei doi au discutat „necesitatea ca guvernul sa respecte Constitutia Venezuelei, sa elibereze prizonierii politici, sa respecte Adunarea Nationala si sa organizeze alegeri libere si democratice”.

Confruntat de la inceputul lunii aprilie cu proteste anti-guvernamentale care au facut peste 30 de morti, presedintele venezuelean Nicolas Maduro a anuntat luni crearea unei noi adunari populare pe care adversarii au descris-o ca o tentativa a puterii de a scoate pe tusa Adunarea Nationala. Borges a raspuns chemand venezuelenii sa se revolte.

Opt tari latino-americane au condamnat utilizarea excesiva a fortei impotriva protestatarilor venezueleni, a anuntat saptamana trecuta ministerul mexican de externe.

Violentele din Venezuela se suprapun peste o criza economica grava in acest stat sud-american, membru al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Papa Francisc si-a oferit ajutorul pentru un „dialog”, dar „cu conditii foarte clare”. Insa, opozitia venezueleana a oficializat duminica intr-o scrisoare catre Papa Francisc refuzul sau de reluare a dialogului cu presedintele Maduro „daca nu exista garantii” asupra modalitatilor de discutie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: