externe

Populatia Rusiei a scazut cu un milion in 2021, o scadere istorica nemaiintalnita de la prabusirea URSS. Putin: „Suntem prea putini pentru un teritoriu atat de vast”

Populatia Rusiei a scazut cu peste un milion de persoane in 2021, a anuntat vineri agentia de statistica Rosstat, o scadere istorica nemaiintalnita de la prabusirea Uniunii Sovietice, anunta France Presse. Putin a declarat la finalul anului trecut ca populatia Rusiei, de 146 de milioane de locuitori, nu este suficienta pentru a umple teritoriul extins al natiunii, care se intinde pe mai mult de 17 milioane de kilometri patrati.

Problemele demografice actuale au fost exacerbate de pandemie, cifrele Rosstat aratand ca peste 660.000 de persoane au murit din cauza coronavirusului de cand oficialii din domeniul sanatatii au inregistrat primul caz in tara.

Noile cifre continua o tendinta de scadere fata de anul precedent, cand populatia Rusiei a scazut cu peste o jumatate de milion.

Cifrele privind decesele legate de Covid publicate lunar de Rosstat sunt mult mai mari decat cifrele privind decesele publicate de un site guvernamental separat, care este dedicat urmaririi pandemiei in tara. Aceste cifre de pe site-ul guvernamental iau in considerare doar decesele in care virusul a fost stabilit ca fiind cauza principala a decesului in urma unei autopsii si arata doar 329.443 de decese totale.

Discrepanta a alimentat criticile potrivit carora guvernul rus a minimalizat gravitatea pandemiei intr-una dintre cele mai afectate tari din lume de cazuri.

Rusia a avut dificultati in reducerea pandemiei din cauza unei campanii lente de vaccinare, alaturi de masuri restrictive limitate si de nerespectarea generalizata a obligatiei de a purta masca in locurile publice.

Numarul de decese cauzate de pandemie exacerbeaza criza demografica, legata de ratele scazute de natalitate si de speranta de viata redusa, cu care Rusia se confrunta de 30 de ani.

Rata natalitatii a scazut deoarece generatia celor care devin acum parinti s-a nascut in anii 1990, cand rata natalitatii s-a prabusit din cauza incertitudinilor economice dupa prabusirea Uniunii Sovietice. Numarul de nasteri pe femeie se situeaza la aproximativ 1,5, cu mult sub minimul de 2,1 necesar pentru reinnoirea populatiei.

Scaderea populatiei Rusiei a fost in topul agendei interne a presedintelui Vladimir Putin de cand a venit la putere, in urma cu peste doua decenii. In discursurile adresate natiunii, Putin ii incurajeaza frecvent pe rusi sa aiba mai multi copii si sa duca un stil de viata mai sanatos pentru a imbunatati speranta de viata.

Guvernul a introdus o serie de stimulente financiare pentru parintii care au mai mult de un copil, cum ar fi bonusuri in numerar si rate ipotecare favorabile.

In timpul conferintei sale anuale de presa din decembrie anul trecut, Putin a subliniat ca 146 de milioane de locuitori nu sunt suficienti pentru tara din „punct de vedere geopolitic” si lasa loc unui deficit de forta de munca. El a adaugat ca este important sa se arate ca este o „bucurie sa ai copii” si ca nu exista „o fericire mai mare in viata si in lume”.

Citeste si: Putin vrea sa mareasca semnificativ populatia Rusiei: „Suntem doar 146 de milioane pe 17 milioane de km patrati. Insuficient pentru un teritoriu atat de vast”

„Criza demografica este cu siguranta un esec al politicilor statului”, a declarat Serghei Zaharov, expert in demografie la Scoala Superioara de Economie cu sediul la Moscova.

El a declarat pentru AFP ca masurile de crestere a natalitatii incurajeaza familiile sa aiba copii mai devreme, dar nu schimba numarul total de copii pe care il doresc. El a precizat ca influenta guvernului asupra ratei natalitatii este „limitata”, iar mutarea nasterilor intr-o perioada mai timpurie va duce la un „decalaj demografic” in viitor.

Pentru Stepan Goncharov, de la institutul de sondaje independent Levada Centre, rata scazuta a natalitatii este legata de „incertitudinea generalizata cu privire la viitor”.

Nivelul de trai in Rusia s-a deteriorat continuu incepand din 2014, economia fiind afectata de sanctiunile occidentale repetate, de dependenta de sectorul petrolului si gazelor si de coruptia generalizata. „Oamenii nu au incetat sa cumpere, iar veniturile si economiile lor s-au redus”, a spus Goncharov.

Potrivit unui sondaj realizat anul trecut de site-ul de recrutare SuperJob, 43% dintre rusi nu au economii. „Oamenii nu pun bani deoparte si nu planifica viitorul familiei”, a adaugat Goncharov.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Un nou summit in format Ramstein va avea loc luni. Reuniune a ministrilor Apararii aliati privind sprijinul militar pentru Ucraina

Urmatorul summit in "format Ramstein" al Grupului de contact pentru aparare din Ucraina (UDCG) va…

43 de minute ago

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

49 de minute ago

Traficanti de droguri de mare risc, retinuti in Bistrita. Unul dintre ei este acuzat si de viol asupra unei persoane minore

Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud, impreuna cu procurorii Directiei de Investigare a…

2 ore ago

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

2 ore ago

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

3 ore ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

4 ore ago