„Portretul domnisoarei Lieser” de Gustav Klimt a fost vandut la licitatie pentru 30 de milioane de euro

life

„Portretul domnisoarei Lieser” de Gustav Klimt, un tablou ramas neterminat la moartea artistului austriac, a fost vandut, miercuri, la licitatie, pentru 30 de milioane de euro, in ciuda semnelor de intrebare in legatura cu subiectul sau si posesorul anterior, potrivit Reuters.

S-a crezut multa vreme ca lucrarea a fost pierduta, cand de fapt a fost pastrata intr-o vila privata de langa Viena timp de cateva decade, potrivit casei de licitatii Im Kinsky care a expus-o in ianuarie inainte de a o scoate la licitatie. Im Kinsky i-a estimat valoarea intre 30 si 50 de milioane de euro.

Tabloul infatiseaza probabil o adolescenta intr-o rochie turcoaz, cu o haina florala fluida, pe un fundal rosu, cu pielea de alabastru si ochii stralucitori, caprui pal, contrastand cu parul intunecat si cret.

In ciuda faptului ca o infatiseaza atat de clar, nu se stie cine a fost de fapt „Fraeulein Lieser”. Fratii Adolf si Justus Lieser au fost doi industriasi bogati din Imperiul Austro-Ungar, care si-au construit averea pe afacerile cu iuta si canepa, facand sfoara si franghie.

Henriette Amalie Lieser-Landau, supranumita „Lilly”, a fost casatorita cu Justus pana in 1905 cand a divortat si a devenit o si a devenit o adevarata protectoare a artelor. Este posibil ca ea sa fi comandat portretul uneia dintre fiicele ei, sau Adolf Lieser ar fi putut face acest lucru pentru fiica sa, Margarethe.

„Conform celor mai recente cercetari, modelul lui Klimt nu ar fi fost Margarethe Constance Lieser, nepoata lui Lilly Lieser, ci una dintre cele doua fiice ale ei (cu Justus), fie Helene, cea mai mare, nascuta in 1898, fie sora ei Annie, care era cu trei ani mai tanara”, a scris casa de licitatii pe site-ul sau.

Ce s-a intamplat cu tabloul dupa moartea lui Klimt in 1918, cand s-ar fi aflat in atelierul sau, ramane o enigma, in special dupa ce Germania nazista a anexat Austria in 1938 si evreii au fost persecutati, expropriati si trimisi in lagare de concentrare.

Margarethe a plecat din Austria in Ungaria si apoi in Marea Britanie, dar casa de licitatii spune ca tabloul nu a parasit niciodata Austria. Lilly Lieser a ramas la Viena pana cand a fost deportata in 1942 si apoi ucisa la Auschwitz in anul urmator.

Fiicele ei s-au intors la Viena dupa Al Doilea Razboi Mondial pentru a-si revendica bunurile, dar pictura nu a fost mentionata in niciun document, a spus Im Kinsky.

„Aceste numeroase ambiguitati si lacune istorice i-au determinat pe actualii proprietari sa contacteze succesorii legali ai familiei Lieser si sa cada de acord asupra unei ’solutii corecte si juste’ in 2023”, a spus Im Kinsky, fara a-i identifica pe actualii proprietari.

„S-a convenit ca respectivul acord sa nu fie facut public; totusi, se poate spune ca toate pretentiile partilor implicate vor fi solutionate si indeplinite prin licitarea operei de arta. Acordul inseamna, in esenta, ca, din punct de vedere legal, nu are importanta cine a comandat tabloul lui Gustav Klimt si pe care dintre cele trei domnisoare in cauza o infatiseaza”, se spune in comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: