Posibile intreruperi ale curentului in Franta „timp de cateva ore pe zi”. Macron: „Fara panica! Este legitim ca guvernul sa se pregateasca pentru cazurile extreme”

externe

Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat sambata ca nu exista niciun motiv de panica in legatura cu posibilele intreruperi de energie electrica din aceasta iarna, facand apel la cetateni sa foloseasca mai putina energie.

Intr-un interviu acordat postului francez de televiziune TF1, Macron a negat ca riscul de pene de curent s-ar datora gestionarii inadecvate a programului de repornire a reactoarelor nucleare al companiei de stat EDF.

„In primul rand, sa fim clari: fara panica! Este legitim ca guvernul sa se pregateasca pentru cazurile extreme, care ar insemna taierea energiei electrice timp de cateva ore pe zi, daca nu avem suficienta energie”, a declarat liderul francez.

Seful operatorului retelei electrice franceze RTE a declarat joi ca Franta s-ar putea confrunta cu „cateva zile” de intreruperi de energie electrica in aceasta iarna, iar guvernul a inceput sa informeze autoritatile locale cu privire la modul in care sa gestioneze eventualele intreruperi.

EDF s-a confruntat cu un numar fara precedent de intreruperi la flota sa de reactoare nucleare, reducand productia nucleara la cel mai scazut nivel din ultimii 30 de ani, chiar in momentul in care Europa se straduieste sa inlocuiasca livrarile de gaze rusesti, pe care Moscova le-a intrerupt ca represalii la sanctiunile impuse de UE pentru invazia sa in Ucraina.

In romania, premierul Nicolae Ciuca, a declarat, joi seara, ca probabilitatea ca Romania sa se confrunte cu o pana de curent totala este ”foarte, foarte mica”, insa au fost luate masuri pentru ca, intr-un astfel de scenariu, alimentarea cu energie electrica sa fie reluata intr-un timp scurt.

„Pentru Romania e foarte, foarte putin probabil sa se intample un astfel de moment. Trebuie sa fim pregatiti pentru orice situatie, dar probabilitatea de a intra intr-un blackout, adica intr-o pana de curent totala, este foarte, foarte mica. Chiar si daca ar fi sa se intample chestiunea aceasta, sunt masuri discutate la nivelul intregului sistem energetic, astfel incat sa putem relua alimentarea cu energie electrica in timp foarte scurt. (…) Sunt aspecte foarte bine discutate, coordonate la nivelul Guvernului cu toate institutiile implicate in tot ce tine de domeniul energetic si de domeniul de situatii de urgenta”, a spus Ciuca, la RTV.

Premierul a explicat si ca la nivel national s-au luat masuri pentru ca reteaua existenta sa fie dublata cu generatoare care sa asigure functionarea „punctelor vitale”.

Referindu-se la gazele naturale, Nicolae Ciuca a reiterat faptul ca Romania a intrat in perioada de iarna cu peste 3 miliarde de metri cubi in depozite si a transmis ca nu exista probleme in asigurarea cantitatilor necesare.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: