Postul CNBC: „Convorbire tensionata intre Biden si Zelenski. Biden s-a enervat cand Zelenski a cerut si mai mult ajutor militar”

analize

Biden si-a pierdut cumpatul cu Zelenski in convorbirea telefonica din iunie, cand liderul ucrainean a cerut mai mult ajutor, anunta postul american CNBC. Biden abia terminase de a-i spune lui Zelenski ca tocmai daduse unda verde pentru inca un miliard de dolari in asistenta militara, cand presedintele ucrainean a inceput sa enumere tot ajutorul suplimentar de care avea nevoie.

A devenit o rutina de cand Rusia a invadat Ucraina: Presedintele Joe Biden si presedintele ucrainean Zelenski vorbesc la telefon ori de cate ori SUA anunta un nou pachet de asistenta militara pentru Kiev.

Dar o convorbire telefonica intre cei doi lideri din iunie s-a desfasurat diferit fata de cele anterioare, potrivit a patru persoane familiarizate cu convorbirea. Biden abia terminase de a-i spune lui Zelenskyi ca tocmai daduse unda verde la inca un miliard de dolari in asistenta militara americana pentru Ucraina, cand Zelenski a inceput sa enumere tot ajutorul suplimentar de care avea nevoie si pe care nu il primea. Biden si-a pierdut cumpatul, au declarat persoanele care cunosc convorbirea. Poporul american a fost destul de generos, iar administratia sa si armata americana lucrau din greu pentru a ajuta Ucraina, a spus el, ridicandu-si vocea, iar Zelenski ar putea arata mai multa recunostinta, informeaza CNBC.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Oficiali ai administratiei au declarat ca relatia dintre Biden si Zelenski nu a facut decat sa se imbunatateasca de la convorbirea telefonica din iunie. Dar ciocnirea reflecta constientizarea timpurie a lui Biden ca atat sprijinul Congresului, cat si al publicului pentru trimiterea de miliarde de dolari in Ucraina ar putea incepe sa slabeasca. Presedintele se pregateste sa ceara Congresului sa aprobe chiar si mai multi bani pentru Ucraina.

Biden se confrunta acum cu rezistenta din partea unor republicani si democrati care nu s-a manifestat atunci cand Congresul a aprobat fondurile anterioare pentru Ucraina. Casa Alba a discutat sa ceara Congresului miliarde de dolari in timpul sesiunii legislative de dupa alegerile de la mijlocul mandatului.

Casa Alba nu a specificat public o suma. Legislatorii si lobbyistii ucraineni spera sa obtina intre 40 si 60 de miliarde de dolari, iar unii oficiali familiarizati cu discutiile se asteapta ca cifra sa fie de aproximativ 50 de miliarde de dolari.

O sursa familiarizata cu conversatia a declarat ca Biden a fost direct cu Zelenski cu privire la tratarea problemelor pe canalele militare adecvate, dar ca schimbul nu a fost aprins sau furios.

Un purtator de cuvant al Consiliului National de Securitate a refuzat sa comenteze aceste informatii. Purtatorul de cuvant al lui Zelenski nu a raspuns la o solicitare de comentarii.

Inalti oficiali americani avertizeaza ca nu exista semne ca razboiul se va incheia prea curand.

Inainte de convorbirea telefonica din 15 iunie, frustrarile presedintelui fata de Zelenski se acumulau de saptamani intregi, au declarat trei persoane familiarizate cu convorbirea. Biden si unii dintre principalii sai consilieri considerau ca administratia facea cat de mult putea, cat de repede putea, dar ca Zelenski insista in mod public doar pe ceea ce nu se facea.

Dupa convorbirea telefonica tensionata din iunie, echipa lui Zelenski a decis sa incerce sa dezamorseze tensiunile, ajungand la concluzia ca nu era productiv sa aiba frictiuni cu presedintele SUA, potrivit a doua surse familiare cu opinia guvernului ucrainean, consilieri ai Congresului si doi oficiali europeni.

Zelenski a reactionat public in acea zi multumindu-i lui Biden pentru asistenta promisa.

„Am avut astazi o conversatie importanta cu presedintele american Biden”, a declarat el. „Sunt recunoscator pentru acest sprijin. Este deosebit de important pentru apararea noastra in Donbas”.

Efortul de a oferi Ucrainei arme si echipamente s-a intensificat in ultimele saptamani, in timp ce Ucraina incearca sa obtina progrese semnificative inainte de instalarea temperaturilor aspre ale iernii.

Armata ucraineana se concentreaza pe indepartarea a mii de soldati rusesi din Herson, incercand sa-i incercuiasca si sa recucereasca orasul sudic. Batalia pentru Herson ar putea fi una dintre cele mai importante batalii din Ucraina de la invazie incoace. Daca Ucraina reuseste sa recucereasca zona, ar putea fi o ridicare majora a moralului fortelor lui Zelensk si o lovitura serioasa pentru increderea trupelor rusesti.

Preocuparile legate de diminuarea sprijinului pentru Ucraina determina, de asemenea, actualele ofensive ucrainene, potrivit unui oficial din domeniul apararii si unui fost oficial. Ucraina incearca sa demonstreze ca are succes pe campul de lupta pentru a incuraja fluxul de arme suplimentare.

Ucraina are inca nevoie de mai multe sisteme de aparare aeriana pentru a se apara impotriva avioanelor militare, rachetelor si dronelor rusesti, iar SUA continua sa discute despre furnizarea de sisteme de rachete cu raza de actiune mai lunga, precum ATACMS, si chiar a unor avioane de lupta avansate in viitor.

Proportia americanilor care sunt extrem de ingrijorati sau foarte ingrijorati de pierderea razboiului de catre Ucraina a scazut cu 17 puncte procentuale din luna mai, de la 55% la 38%, potrivit unui sondaj realizat luna trecuta de Pew Research Center. Iar proportia americanilor care spun ca nu sunt prea ingrijorati sau deloc ingrijorati de victoria Rusiei a crescut de la 16% la 26%, potrivit sondajului.

Posibila schimbare a vointei politice in SUA in ceea ce priveste continuarea trimiterii de ajutoare Ucrainei ar putea schimba modul in care atat Casa Alba, cat si Zelenski au abordat pana acum aceasta problema.

De cand Rusia a invadat Ucraina in februarie, administratia Biden a fost criticata pentru ca a actionat cu prea multa prudenta. Acum, presedintele se confrunta cu potentiale impotriviri din partea unor parlamentari republicani si a democratilor progresisti, care sustin ca ofera prea mult ajutor.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Mai mult despre: ,

Comentarii: