Postul Romania TV a fost AMENDAT pentru minciunile difuzate despre procurorii DNA

news

Postul de stiri Romania TV a fost amendat de Consiliul National al Audiovizualului cu 10.000 de lei, in urma unor reclamatii CSM si DNA.

Canalul de stiri Romania TV a fost amendat cu 10.000 de lei de Consiliul National al Audiovizualului (CNA), marti, pentru emisiunile ”Editia de seara” difuzata in 10 mai, ”Cheia zilei”, difuzata pe 15 iunie, si pentru emisiuni de dezbatere si stiri difuzate in perioada 18 – 30 septembrie, relateaza news.ro.

Sanctiunea a fost data ca urmare a unor reclamatii formulate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si Directia Nationala Anticoruptie (DNA), deoarece nu a fost solicitat un punct de vedere al unei persoane acuzate si nu au fost respectate prevederi ale legislatiei audiovizuale referitoare la utilizarea unor inregistrari.

In reclamatia formulata de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), se arata ca in cadrul dezbaterilor din emisiunea ”Editia de seara”, Elena Udrea, deputat in Parlamentul Romaniei si fost ministru, a lansat acuzatii la modalitatea de functionare a sistemului judiciar roman, afirmand existenta unor interfete intre activitatea DNA, SRI si clasa politica.

Potrivit unei alte reclamatii inaintate de CSM, in emisiunea ”Cheia zilei”, intr-o interventie telefonica, fostul presedinte Traian Basescu a acreditat ideea ca activitatea de urmarire penala si judiciara a procurorilor din DNA este coordonata si influentata prin impunerea unor solutii de catre institutii sau persoane din afara sistemului judiciar.

”Totodata, acreditarea ideii ca activitatea acestora se desfasoara cu incalcarea dispozitiilor legale creeaza un dubiu greu de inlaturat cu privire la independenta magistratilor, cu consecinta afectarii sistemului judiciar”, se mai precizeaza in recsamatie.

De asemenea, in cadrul unor emisiuni de dezbatere si stiri din perioada 18 – 30 septembrie a fost difuzat un material inregistrat, format din fotografii diverse cu procurorul DNA, Mircea Negulescu, cu avocata Claudia Tanase (in una dintre aceste fotografii, femeia avea bluza ridicata si isi tinea mana pe abdomen), fotografii cu Razvan Alexe, o schema care prezenta o relatie intre Mircea Negulescu – procuror, Claudia Tanase – martor denuntator, Stelian Badescu – fost primar Ploiesti, Razvan Alexe, Sabin Iancu – sef SRI Prahova, precum si o conversatie, care pare a fi de pe o retea de socializare, intre Mircea Negulescu si Catalin Stavri.

”Va solicit sa analizati daca transmiterea de catre un post de televiziune cu acoperire nationala a unor fotografii care surprind aspecte de la un eveniment privat insotite de subtitlul «Porno-procurorul DNA» incalca sau nu incalca dispozitiile legale aplicabile tuturor institutiilor mass media din domeniul audiovizualului din Romania”, se mentioneaza intr-o reclamatie.

Sanctiunea a fost acordata la o reluare a votului, dupa ce cazul a fost discutat de membrii forului audiovizual in mai multe sedinte.

Acordarea amenzii postului Romania TV a trecut cu sase voturi, dupa ce Orsolya Eva Borsos si-a retras propunerea de acordare a unei amenzi de 20.000 de lei, pe care a formulat-o intr-o sedinta anterioara. ”Retrag propunerea de 20.000 de lei, in speranta de a vota ceva”, a spus Orsolya Eva Borsos.

Astfel, Orsolya Eva Borsos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Radu Bogdan Herjeu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea au votat pentru amenda de 10.000 de lei, in defavoarea propunerii de 40.000 de lei, preluata de Dorina Rusu de la Valentin Alexandru Jucan. Aceasta a fost votata de Dorina Rusu si de Gabriel Tufeanu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Comentarii: