Pot oamenii si sobolanii sa convietuiasca? Parisul incearca sa afle raspunsul la aceasta intrebare

life

Pot oamenii si sobolanii sa convietuiasca? Asta incearca sa afle autoritatile din Paris. Capitala Frantei, la fel ca multe metropole, are o problema notorie cu rozatoarelor, potrivit CNN.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, va forma o comisie pentru a studia „coabitarea” – in ce masura oamenii si rozatoarele pot trai impreuna – a declarat unul dintre adjunctii sai joi, in timpul unei sedinte a consiliului municipal.

Anne Souyris, viceprimarul Parisului responsabil cu sanatatea publica, a anuntat miscarea ca raspuns la interpelarea lui Geoffroy Boulard, seful arondismentului 17 din Paris si membru al partidului republican de centru-dreapta. Boulard a cerut guvernului orasului sa schiteze un plan mai ambitios impotriva proliferarii sobolanilor in spatiile publice.

El a criticat-o anterior pe Hidalgo, membra a partidului socialist de centru-stanga, pentru ca nu a facut suficient pentru a elimina sobolanii din Paris, inclusiv in timpul grevelor de la inceputul acestui an, cand gunoiul s-a strans pe strazile orasului. „Prezenta sobolanilor la suprafata dauneaza calitatii vietii parizienilor”, a spus Boulard.

Boulard a spus ca a adresat aceasta intrebare dupa ce a dat peste un studiu in curs, „Project Armageddon”. Misiunea proiectului este de a ajuta orasul sa gestioneze populatia de sobolani, iar printre obiectivele sale se numara lupta impotriva prejudecatilor impotriva sobolanilor pentru a-i ajuta pe parizieni sa traiasca mai bine cu ei.

Studiul este finantat de guvernul francez, desi orasul Paris este partener in proiect.

Souyris a explicat ca s-a studiat in ce masura oamenii si sobolanii pot convietui intr-un mod care este „cel mai eficient si, in acelasi timp, sa nu fie insuportabil pentru parizieni”.

Cum sobolanii pot raspandi boli, viceprimarul a spus ca sobolanii in discutie nu sunt cei negri care pot purta ciuma, ci alte tipuri de sobolani care sunt purtatori de boli precum leptospiroza, o boala bacteriana. Souyris a evidentiat, de asemenea, unele dintre actiunile intreprinse de oras ca parte a planului sau impotriva sobolanilor din 2017, inclusiv investitiile in mii de cosuri de gunoi noi pentru a „face sobolanii sa se intoarca in subteran”.

Souyris a spus ulterior pe Twitter ca sobolanii din Paris nu prezinta un risc „semnificativ” pentru sanatatea publica. Ea a adaugat ca a cerut Inaltului Consiliului francez pentru sanatate publica sa intervina in dezbatere. „Avem nevoie de sfaturi stiintifice, nu de comunicate de presa politice”, a spus ea.

Grupul pentru drepturile animalelor Paris Animaux Zoopolis (PAZ) a salutat mutarea orasului.
„Sobolanii sunt prezenti in Paris, ca in toate marile orase franceze, asa ca se pune in mod necesar problema convietuirii”, se arata intr-un comunicat al grupului.

„La PAZ, cand vorbim de `coabitare pasnica`, nu ne referim la a trai cu sobolanii in casa, ci sa ne asiguram ca aceste animale nu sufera SI ca nu suntem deranjati. Din nou, un obiectiv foarte rezonabil!”

CNN a cerut autoritatilor din Paris mai multe detalii despre aceste planuri.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: