„Pot salva vieti cand nu sunt la minister”. Atacat de PSD, Victor Costache explica de ce opereaza in continuare: „Operatiile sunt pro bono”

news

Ministrul Sanatatii, Victor Costache, afirma, joi, ca poate salva vieti cand nu este la minister, acest lucru nefiind un moft, ci o necesitate. Costache afirma ca operatiile pe care le face la spitalul Polisano din Sibiu sunt pro bono, dar, in lipsa unui contract de munca, nu ar fi putut opera legal. De asemenea, ministrul prezinta raspunsul Agentiei Nationale de Integritate, care transmite ca situatia sa ”nu este de natura a genera o situatie de incompatibilitate”.

”Referitor la informatiile prezentate de jurnalistii de la Libertatea, prin care sunt acuzat ca desi am jurat credinta poporului roman, am semnat un angajament de fidelitate fata de un angajator privat, reamintesc ca am depus si juramantul lui Hipocrat fata de pacientii romani.

Ca ministru am facut toate demersurile legale pentru a ma convinge ca in timpul meu liber pot profesa. Nu e un moft, ci o necesitate. Pot salva vieti, cand nu sunt la minister. Fac acest lucru din pasiune, rupand din timpul alocat familiei mele. Si credeti-ma, e greu sa aleg: sa merg in sala de operatii sau sa stau alaturi de copiii mei. La Spitalul Polisano, asa cum am spus aseara la B1 TV, operatiile sunt pro bono, dar legea m-a obligat sa semnez un contract de munca. Jurnalistii l-au prezentat, dar precizez ca aveam nevoie de acest contract ca sa profesez LEGAL in weekend, ca medic primar. Altfel, ar fi insemnat sa fac operatii in afara Legii”, a scris, joi, pe Facebook, Victor Costache.

Acesta afirma ca, pentru a evita orice discutie, inainte de a prelua mandatul de ministru, a facut demersuri la Agentia Nationala pentru Integritate.

”Va citez din documentul primit de la ANI: «din cele expuse de dumneavoastra si din interpretarea sistematica a prevederilor legale incidente, opinam ca functia de membru in cadrul Guvernului simultan cu desfasurarea de activitati medicale in baza unui contract individual de munca, nu este de natura a genera o situatie de incompatibilitatea din perspectiva legii 161/2003 cu modificarile si completarile ulterioare».

Asadar, nu vad unde am gresit si ce anume mi se imputa in faptul ca mi-am propus sa operez in continuare. Mi cere sa-mi incetez activitatea de chirurg?! Puteam sa fac un contract de voluntariat, dar legea nu permite spitalelor private sa faca astfel de contracte cu medicii. Contractul meu este pe o suma minima, pentru un chirurg cu specializarea si calificarile mele, fiind incadrat pe grila ca medic primar. Operatiile in sine, care in mod normal se platesc, am ales sa nu fie remunerate in cazul meu”, a mai scris Costache.

Costache a facut referire si la modificarile pe care le intentioneaza in sistemul sanitar.

”Sunt un om onest, care nu are nimic de ascuns si care munceste cu pasiune pentru a-si face treaba bine, iar activitatea mea sper ca o dovedeste oricui este de buna-credinta. Din acest motiv, nu voi accepta ca cineva sa prezume in privinta mea actiuni sau intentii reprobabile doar pentru ca un act de reforma in sistemul de sanatate deranjeaza anumite interese nedeclarate. Ii invit pe toti cei care doresc sa contribuie la dezbaterea legata de sistemul de sanatate sa o faca in mod deschis, asumat, cu argumente pe fond, tinand cont de un principiu esential: in activitatea medicala pacientul este singura prioritate!”, a mai scris Costache.

Libertatea.ro a relatat, joi, ca ministrul Sanatatii are un contract de munca cu Spitalul Polisano din Sibiu si a publicat un ordin de ministru care reduce dotarile necesare pentru accederea in programul ”Actiunile Prioritare pentru tratamentul pacientilor cu infarct miocardic acut”, care ar putea favoriza spitalul la care lucreaza.

Deputatul PSD Daniel Suciui-a cerut ”de urgenta” demisia, insa premierul Ludovic Orban a anuntat ca nu ia in calcul o astfel de masuri in prezent.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: