Potentialul referendum pe justitie dupa aberanta decizie CCR baga spaima in borfasi. Declaratii panicarde ale lui Calin Popescu Tariceanu

politica

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat vineri seara, ca nu crede ca ar fi indicat ca seful statului, Klaus Iohannis sa declanseze un referendum, dupa ce CCR a stabilit ca presedintele Romaniei trebuie sa revoce pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi.

Intrebat la o emisiune difuzata de Digi 24 cum ar vedea posibilitatea ca Iohannis sa demareze un referendum cu tema numirii si revocari procurorilor, Calin Popescu Tariceanu a spus ca aceste demersuri sunt caracteristice regimurilor totalitare.

„In ultima perioada pot sa spun cu regret ca vad o serie de elucubratii din partea PNL. Aici avem intai plangerea penala impotriva premierului si acum o instigare la nerespectarea deciziilor CCR. Stiti ca referendumurile sunt caracteristice regimurilor totalitare. Deci eu indepartez aceasta cale. Nu cred ca aceasta este modalitatea, adica daca nu ne convine o decizie, atunci incerca sa schimbam lucrul acesta. Sa stiti ca prin legile de reforma ale justitiei am incercat sa scoatem politicul in afara, dar vad ca sunt reactii negative. Pana la intrarea in vigoare a legilor justitiei, presedintele are un rol in numirea judecatorilor, nu a procurorilor, ca justitia nu e facuta de procurori.

Presedintele e politic si nimeni nu era deranjat de acest lucru. Presedintele nu va mai avea rol in numirea judecatorilor ICCJ. Stiti cine a facut sesizarea la CCR? Chiar presedinta Inaltei Curti. CCR a aprobat-o si prin urmare numirea in functie va fi facuta de CSM, care e o institutie nepolitica”, a declarat seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu, intr-o emisiune difuzata de Digi 24.

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi, referitor la decizia CCR privind revocarea sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, ca exista posibilitatea organizarii unui referendum, poporul roman fiind peste Curtea Constitutionala si ca CCR nu poate obliga presedintele sa ia anumite decizii.

Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit, cu majoritate de voturi, existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministrul justitiei si Presedintele Romaniei, generat de refuzul sefului statului de a da curs propunerii de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.

Curtea Constitutionala a aratat, in comunicatul oficial privind decizia de existenta a conflictului institutional intre presedinte si ministrul Justitiei, ca seful statului urmeaza sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.

„Presedintele Romaniei urmeaza sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, doamna Laura Codruta Kovesi. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Presedintelui Romaniei, prim-ministrului Guvernului Romaniei si Ministrului Justitiei si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”, se arata in comunicatul Curtii Constitutionale.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: