Potrivit unui sondaj, bugetarii se considera „prost platiti” si vor sa castige peste 1.500 de euro pe luna, chiar daca sapte din zece angajati la stat nu au facut niciodata cursuri de formare profesionala

news

bugetari, prost platiti, salarii, 2000 de euro, cursuri, formare

Sapte din zece angajati la stat nu au participat la cursuri de formare profesionala, desi Codul Muncii obliga institutiile publice sa dezvolte abilitatile personalului cel putin o data la 2 ani, arata un sondaj realizat de Centrul de Formare APSAP.

Potrivit acestuia, angajatii de la stat considera ca sunt ”prost platiti” si nu primesc, in prezent, salariul pe care il merita: aproape 40% dintre ei spun ca un venit lunar motivant este de 1.500-2.000 euro, iar pentru 21% nivelul unui astfel de salariu este de peste 2.000 euro.

”Aproape 72% dintre angajatii la stat nu au urmat, in ultimii ani, cursuri de formare profesionala care sa le imbunatateasca competentele la locul de munca, in special pe cele digitale”, arata un sondaj realizat de Centrul de Formare APSAP, desi institutiile statului sunt obligate prin lege sa investeasca in perfectionarea constanta a angajatilor pentru o eficienta sporita in administratia publica.

De asemenea, doar 0,1% dintre functionarii publici sunt interesati de cursuri de competente digitale si IT&C. Astfel, specialistii avertizeaza ca personalul de la stat risca sa fie din ce in ce mai putin calificat pentru locul de munca si sa nu se adapteze la schimbarile aduse de tehnologie si digitalizare.

Sondajul Centrului de Formare APSAP a fost realizat pe un esantion de 3.985 de angajati din sectorul public, din mediul urban si rural din Romania, dupa participarea acestora la un program gratuit de formare profesionala, si arata date ingrijoratoare.

“Desi legea impune imbunatatirea competentelor angajatilor din administratia publica, aceasta nu este respectata in toate institutiile statului, avand ca efect diminuarea numarului de functionari publici pregatiti pentru munca de zi cu zi. Dezvoltarea abilitatilor personalului ar trebui sa devina o prioritate a institutiilor si organizatiilor publice, atat pentru dezvoltarea profesionala si personala a angajatilor, cat si pentru o relationare mai buna cu cetatenii si, implicit, pentru sporirea eficientei in administratia publica. Nu lipsesc doar competentele digitale, ci exista lacune si in cunostintele care vizeaza modificarile si actualizarile legislative, necesare pentru buna desfasurare a activitatii.

Pentru a actualiza competentele profesionale si pentru a dezvolta abilitatile angajatilor de la stat, Centrul de Formare APSAP a oferit gratuit institutiilor publice un program complet, format din 11 sesiuni de perfectionare in diverse domenii, printre care Resurse Umane in Sectorul Public, Sistem de Control Intern/Managerial, Comunicare in Administratia Publica, Accesarea Fondurilor Europene, dar si Achizitii Publice, la care au participat aproape 4.000 de persoane din intreaga tara. Invatarea, insa, reprezinta un proces continuu si necesar oricarui angajat, din domeniul public sau din cel privat, iar sondajul realizat evidentiaza o situatie critica si o realitate care ne afecteaza pe fiecare in parte. De aceea, sunt necesare masuri urgente din partea statului roman pentru sprijinul angajatilor sai, dar si pentru o eficienta crescuta in activitatea curenta”, declara Bogdan-Costin Farsirotu, fondator si presedinte al Centrului de Formare APSAP.

Fondata in 2006, organizatia neguvernamentala Centrul de Formare APSAP furnizeaza programe de perfectionare pentru sectoarele public si privat din Romania. Prin cursurile oferite pentru angajatii de la stat si cei din domeniul privat se afla cursuri de resurse umane, protectia datelor, competente digitale, marketing digital si social media, public speaking, competente antreprenoriale, management de proiect si altele. Toate cursurile APSAP sunt autorizate de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si de Ministerul Educatiei.

In ultimii 4 ani de activitate, Centrul de Formare APSAP a organizat 3.000 de programe de formare si conferinte nationale la care au participat peste 100.000 de persoane fizice, functionari publici, personal contractual, demnitari si alte categorii de personal din Romania.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: