Poveste despre doua partide. Si un oras

opinii

Prolog

Bacaul a fost, ad urbe condita, un oras de negustori. Lemnul adus de plutasi pe Bistrita era preluat de greci, turci, mai rar alti romani si dus mai departe la Galati. Sarea de la Targul Ocnei se schimba aici cu postavurile si tinichelele lucitoare aduse din Galitia, iar Strada Mare era plina de pravaliile evreilor, cu marfa „eftina si buna”. Politica se facea la cafenea, pe principiul „pleaca ai nostri, vin ai nostri”, rar tulburat de cate vreun prefect mai energic care muta falcile „opozitiei” cu perechi de palme, dupa cum povesteste Radu Rosetti.

Postrevolutionar nu s-a schimbat nimic, doar lemnul coboara in camioane si nu pe Bistrita, iar evreii au plecat de mult. Orasul adormit mai tresare, la intervale iregulate, alegand ca primar (in 1996) un independent atipic gen Dumitru Sechelariu care, cu nasul fin de proprietar de sala de jocuri, vireaza rapid spre un PSD atotputernic. Apoi, in 2004, satui de megalomania „urmasului lui Stefan”, bacauanii aleg un cvasinecunoscut, reprezentant al unui partid de buzunar, pe Romeo Stavarache.

Orientat, si acesta adera brusc la valorile unui partid de prim-plan, de data aceasta PNL. Doua mandate trec rapid, si iata cum buna intelegere „doua noi, doua voi” este incalcata, prin realegerea lui „Romica” pentru un al treilea mandat. De aici lucrurile se precipita, un antreprenor local are subit un acces de corectitudine si depune un denunt la DNA despre noul stil de „taxa pe stalp” introdus de primar, adica 50% spaga pe montatul stalpului de iluminat. Banii se duceau ca sponsorizare la un club local de sport (condus de un fost lider local PSD, in virtutea eternei prietenii), de unde plecau ca publicitate la un post local de televiziune (detinut de un membru PNL) . La ultimile alegeri locale, printr-un stralucit noncombat al candidatului liberal, lucrurile reintra pe fagasul normal si Cosmin Necula, tanara speranta a politicii locale social-democrate, deputat si jurist respins la examenul pentru barou cu nota 5.18, castiga mandatul de primar.

Actul 1. Apa

La robinetele bacauanilor apa ajungea, pana in urma cu cativa ani, din doua surse: acumularea Valea Uzului (sursa de suprafata, de o calitate exceptionala, dar aflata la peste 100km distanta) si cateva fronturi de captare aflate la nord de oras. Prin fonduri ISPA, o buna parte din aductiunea Valea Uzului este refacuta, in timpul primarului PNL Stavarache. Avariile nu dispar insa, din cauza celor peste 20km nereabilitati, motiv perfect pentru schimbarea directorului regiei de apa, insuficient de obedient. Si cum principiile trebuie respectate, este numit Razvan Grigore Gaina, un fost director din Romgaz, asociat in afaceri cu presedintele CJ Bacau, PSD-istul Dragos Benea.

Surprinzator insa, nici acum avariile nu dispar, dar trebuie gasita o explicatie publica pentru cvasipermanenta turbiditate a apei potabile. Revelatia tehnica apare la timp, si se descopera ca apa este tulbure din pricina injectarii apei prin doua puncte in reteaua circulara de alimentare cu apa, ceea ce poate genera uneori schimbarea sensului de curgere a apei prin conducte, antrenand depunerile. Problema era reala, dar perfect rezolvabila printr-o echilibrare hidraulica profesionista a sistemului. Rezolvarea specialistior locali este halucinanta, dezafectand fronturile de captare din nordul orasului si conducta care le leaga de oras, profitand si de o oarecare depasire a indicatorului mangan din apa respectivelor puturi (rezolvabila cu o statie de demanganizare).

Timpul trece, iar prin programul POS Mediu regia de apa inunda judetul cu canalizari realizate din exorbitante tuburi ceramice, 99% dintre acestea cumparate de la o singura firma (peste 10 milioane de euro). Despre strategia de a asigura siguranta alimentarii cu apa a orasului s-a uitat compet. Si iata ca vine fatidica data de 15 august 2016, cand conducta ramasa nereabilitata de la Valea Uzului cedeaza. Junele primar simte ca e momentul lui de glorie, si se implica cu toate fortele in remedierea avariei. In 3 zile aceasta este remediata, iar primarul da ordinul: „Va ordon umpleti conducta!”.

Directorul Gaina uita ca e vorba de o conducta de apa si nu una de gaz si trece peste elementarul protocol invatat in primii ani la facultatile de instalatii, si anume respectarea unei limite de viteza a umplerii conductei. Cum apa asculta de legile hidraulicii si nu de cele ale politicii, in urma fenomenului hidraulic violent conducta cedeaza din nou, pe o distanta si mai mare. Primarul cere public demisia directorului Gaina, care, gentilom, anunta ca va demisiona si intra intr-un prelungit concediu. Disperarea pune stapanire pe primar, care descopera solutia: reluarea pomparii din puturile dezafectate si construirea unei conducte noi de racord, in locul celei desfiintate cu putini ani inainte. De finantarea din fonduri europene nu poate fi vorba (ce sa-i faci, aceasta topaiala tehnica nu a fost prinsa in Masterplanul pe apa), bugetul local e grevat de banii pe care municipalitatea trebuie sa-i returneze Uniunii Europene, asa ca de unde bani?!

Ca prin minune, serviabila Sevil Shhaideh face o vizita la Bacau, promitand banii pentru lucrarea hocus-pocus. Serviciu rasplatit pe masura, operatorul de apa din Bacau „uita” sa depuna oferta pentru furnizarea apei in municipiul Onesti, care ajunge pe mana RAJA Constanta, condusa de seful PSD Constanta, Felix Stroe si ex-angajator al consortului sirian, Akram Shhaideh. Despre gaura imensa in buzunarele onestenilor pe care o genereaza aceasta manevra, cu alta ocazie.

Actul 2. Deseurile

Prin fondurile de preaderare ISPA accesate de primaria stavarachiana s-au construit celula 1 a gropii de gunoi ecologice, precum si statiile de sortare/compostare. Cum Uniunea Europeana iti da, dar nu-ti baga si-n traista, urma ca celula 2, eventual si cele urmatoare, sa fie construite de operatorul celulei 1 si a statiei de sortare, din banii obtinuti pe exploatarea acestora.

Normal, operatorul a fost selectat prin licitatie, care licitatie s-a desfasurat cu asemenea celeritate incat la adjudecarea serviciului de catre Eco Sud celula 1 era deja aproape plina, asa ca nu prea mai era nimic de operat. Onorata primarie a ramas cu groapa si statia in brate, facand si ei ce puteau mai bine, adica depozitand in balcanica devalmasie deseuri menajere, plastic, textile, hartie, sticla si toate celelalte si lasand concomitent statia de sortare sa rugineasca.

Cum prea multa carte strica, respectarea normelor elementare de depozitare in celula a devenit facultativa, iar sigilarea straturilor de deseuri cu pamant compactat un moft pe care primaria a considerat ca il poate evita. Si pentru ca clientela transpartinica trebuia sa aiba ceva bani de muls prin retribuire de la buget, s-a creat in 2010 (conform normelor europene, adaptate la spatiul mioritic) minunata Agentie de Dezvoltare Intracomunitara pentru Salubritate, care a oferit locuri de munca distribuite uniform in fratia PSD- PNL. Despre vreo interventie a sinecuristilor in vederea colectarii/depozitarii selective a deseurilor, precum si a exploatarii corecte a celulei 1, nici nu poate fi vorba.

Ajungem in anul de gratie 2017, cu o celula 1 operata tot de primarie, acum insa social-democrata, dar cu o statie de sortare predata intempestiv catre Consiliul Judetean Bacau. Intr-o zi torida de august, neglijenta atinge masa critica, din muntele de gunoi nesortat incepand sa iasa fum inecacios. Eforturile pompierilor se dovedesc zadarnice, iar muntele de gunoi neglijent depozitat fumega in integralitatea lui. Functie de directia vantului, locuitorii din zona simt acut binefacerile cocktail-ului toxic (dioxine, cianuri, multe alte bunatati). Autoritatile convoaca o celula de criza, cu unicul scop linistirea populatiei, Garda de Mediu si Agentia pentru Protectia Mediului declarand ca nu exista depasiri ale normelor. Revoltati, membri ai societatii civile reactioneaza, realizeaza masuratori paralele care arata depasiri imense ale valorilor maxime admisibile. In inconstienta lor, politrucii locali acuza aparatura neomolgata, dar sunt dati de gol chiar de masuratorile oficiale ale Ministerului Mediului, publicate online pe calitateaer.ro. Intrate in panica, autoritatile anunta demararea operatiunii de sigilare a celulei 1 cu o patura de pamant, sesizand in sfarsit ca lipsa straturilor izolatoare din groapa a transformat intreaga masa de gunoi nesortat intr-un taciune imens. Ca aceasta operatiune va mai dura cateva zile, timp in care celula va emite cantitati imense de noxe in aerul bacauanilor, nici o vorba, asa cum lipsesc cu desavarsire minime actiuni de constientizare a populatie privind pericolul din atmosfera. Daca dezastrul ecologic va zdruncina cumva molcoma coabitare locala PSD-PNL, vom vedea. Deocamdata, linistea ambelor parti e asurzitoare.

Epilog

Conform ultimului raport al Bancii Mondiale, venitul mediu lunar net al bacauanilor este de 411 Euro. Indicele de dezvoltare culturala este negativ, -0,006 (!), valori similare avand, de exemplu, Vasluiul si Alexandria. Incidenta cancerului pulmonar este a treia din Romania.

Gabriel Manesia

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: