Povestea „Reginei criptomonedelor”. Bulgaroaica a disparut total dupa un tun de 4 miliarde de dolari, FBI nici acum nu reuseste sa-i dea de urma: „A plecat cu o suma imensa de bani”

analize

CNN a dat publicitatii un amplu material dedicat „reginei criptomonedelor”, Ruja Ignatova, care a disparut in 217 dupa ce si-a inselat investitorii cu peste 4 miliarde de dolari.

In iunie 2016, cand criptomoneda era un cuvant la moda si investitorii se grabeau sa faca bani, Ignatova s-a autointitulat „Cryptoqueen” si si-a promovat compania, OneCoin, ca fiind un rival profitabil al Bitcoin pe piata in crestere a criptomonedelor.

„In doi ani, nimeni nu va mai vorbi despre Bitcoin”, anuntase ea.

Saisprezece luni mai tarziu, Ignatova s-a urcat intr-un avion la Sofia, in Bulgaria, si a disparut. De atunci nu a mai fost vazuta.

Autoritatile spun ca OneCoin a fost o schema piramidala care a inselat oamenii cu peste 4 miliarde de dolari, Ignatova convingandu-i pe investitorii din SUA si din intreaga lume sa arunce gramezi de bani in compania sa. Procurorii federali descriu OneCoin ca fiind una dintre cele mai mari scheme de frauda internationala comise vreodata.

In prezent, Ignatova se numara printre cei mai cautati 10 fugari ai FBI, alaturi de lideri de bande si criminali acuzati, fiind singura femeie care figureaza in prezent pe aceasta lista. Dintre cei 529 de fugari aflati pe lista FBI de la lansarea acesteia in 1950, ea este una dintre cele 11 femei.

Ignatova si partenerii ei „si-au inselat victimele nestiutoare cu miliarde de dolari, pretinzand ca OneCoin ar fi ‘ucigasul Bitcoin'”, a declarat luna trecuta procurorul Damian Williams, procurorul principal din New York.

„De fapt, OneCoin-urile erau in intregime lipsite de valoare… (Minciunile lor) au fost concepute cu un singur scop, acela de a-i face pe oamenii obisnuiti din intreaga lume sa le dea banii castigati cu greu.”

De cand Ignatova a disparut, in octombrie 2017, chipul ei a aparut pe site-ul FBI si pe principalele canale de stiri din intreaga lume. Ea este, de asemenea, unul dintre cei mai cautati fugari din Europa.

In partea de jos a afisului ei de cautare al FBI se afla o nota: „Se crede ca Ignatova calatoreste cu garzi inarmate si/sau complici. Este posibil ca Ignatova sa-si fi facut operatii de chirurgie plastica sau sa-si fi modificat infatisarea”.

Documentele tribunalului arata o poveste uluitoare: Ignatova si co-fondatorul OneCoin, Karl Sebastian Greenwood, ar fi fost constienti de la inceput ca ambitioasa lor afacere era o schema Ponzi.

„Criptomoneda OneCoin a fost infiintata cu unicul scop de a frauda investitorii”, a declarat agentul special al IRS, John R. Tafur.

In timp ce Greenwood si Ignatova lucrau la conceptul OneCoin, ei s-au referit la acesta in e-mailuri ca la o „moneda de doi bani”, arata oficialii federali in documentele tribunalului. Documentele arata ca Greenwood i-a descris pe investitorii lor ca fiind „idioti” si „nebuni” intr-un e-mail catre fratele lui Ignatova, Konstantin Ignatov, care a participat, de asemenea, la inselatorie si a preluat conducerea OneCoin dupa ce sora sa a disparut, potrivit procurorilor.

De la o varsta frageda, Ignatova si-a dorit sa fie bogata

Ruja Ignatova, in varsta de 42 de ani, este cetatean german, dar s-a nascut in Bulgaria, unde tatal ei era inginer, iar mama ei era profesoara.

In cartea sa, „The Missing Crypto Queen”, autorul Jamie Bartlett a detaliat ascensiunea ei de la inceputuri modeste la celebritate antreprenoriala.

Cand era o fetita, familia ei s-a mutat in Germania, unde Ignatova a excelat ca eleva si isi petrecea timpul liber studiind si jucand sah, a scris Bartlett. Colegii de clasa au descris-o ca fiind inteligenta, determinata si distanta.

Ignatova a castigat o bursa la o universitate din Konstanz, Germania, unde a cunoscut si s-a casatorit cu un coleg student la drept. Ea sustinea ca nu-si dorea copii, a scris Bartlett, deoarece acestia ar fi impiedicat-o sa dobandeasca bogatie.

De asemenea, ea le-a spus oamenilor ca vrea sa fie milionara pana la varsta de 30 de ani.

„Isi dorea cu disperare sa fie bogata, devorand carti la primele ore ale diminetii despre cum sa faca bani”, a scris Bartlett.

Dupa ce a studiat dreptul european la Universitatea Oxford, Ignatova a obtinut un loc de munca in Sofia ca si consultant pentru McKinsey & Company, firma internationala de consultanta in management.

Clientii au avut incredere in ea, a scris Bartlett. Fluenta ei in limbi straine, inclusiv rusa, germana, engleza si bulgara, a ajutat, de asemenea.

Aparentele contau pentru Ignatova, care adesea participa la evenimente in rochii de seara si ruj rosu aprins, cu diamante atarnandu-i de urechi.

„Totul etala succes si farmec”, a scris Bartlett. „Era obsedata de stil si imagine”.

OneCoin a fi promis investitorilor un randament de cinci pana la zece ori mai mare.

Criptomonedele, cum ar fi bitcoin, sunt active digitale create si gestionate de o retea globala si descentralizata de calculatoare, in locul unei banci sau al unui guvern. Bitcoin, de exemplu, este „minat”, sau creat, de catre mineri profesionisti de criptomonede care folosesc armate de servere in centre de date.

Este o industrie in mare parte nereglementata si extrem de volatila, iar opiniile expertilor cu privire la viabilitatea criptomonedelor sunt foarte variate. Sustinatorii prevad in general un viitor in care economiile vor functiona pe baza unor monede digitale validate de comunitatea de utilizatori si nu de o banca centrala. Criticii o resping ca pe o schema Ponzi sau, cel putin, ca pe o investitie foarte riscanta.

In 2014, Ignatova si Greenwood, co-fondatorul ei, au inceput sa prezinte OneCoin investitorilor din Europa, New York si din intreaga lume. Ei au gazduit webinarii si conferinte online in care i-au indemnat pe potentialii investitori sa depuna fonduri intr-un cont care ar permite achizitionarea de pachete OneCoin.

OneCoin a functionat ca o retea de marketing pe mai multe niveluri, in cadrul careia investitorii primeau comisioane pentru recrutarea altora care sa cumpere pachete de criptomonede, au declarat procurorii federali. Pachetele se adresau diferitelor niveluri de venit, de la „incepator” la „comerciant magnat”.

Ignatova si partenerii ei au promis cumparatorilor un randament de cinci sau chiar de zece ori mai mare decat investitia lor, potrivit documentelor judiciare.

A urmat o frenezie. Numai intre al patrulea trimestru din 2014 si al patrulea trimestru din 2016, investitorii au bagat in OneCoin mai mult de 4 miliarde de dolari, au declarat procurorii federali. Aproximativ 50 de milioane de dolari au provenit de la investitori din SUA, potrivit documentelor judiciare.

„Si-a sincronizat perfect schema, profitand de speculatiile frenetice din primele zile ale criptomonedelor”, a declarat Williams, procurorul federal de top din Manhattan.

Monedele OneCoin nu au fost minate ca alte criptomonede, au mentionat anchetatorii federali. In loc de armate de servere puternice, OneCoin a fost generata de un software, potrivit documentelor judiciare.

Procurorii federali au declarat ca, intr-un e-mail catre Greenwood in august 2014, Ignatova a scris: „Nu minam de fapt, ci le spunem oamenilor sh*t”.

Valoarea OneCoin nu se baza pe cererea si oferta de pe piata, precum alte criptomonede, au spus procurorii, ci pur si simplu era manipulata in mod privat de OneCoin insasi.

Dar apoi lucrurile s-au prabusit

Fatada a inceput sa se fisureze in 2016, cand investitorilor le-a fost greu sa isi vanda OneCoin pentru a-si recupera investitiile initiale, spun documentele instantei.

A inceput sa se raspandeasca online vestea ca afacerea era o inselatorie. Mass-media au inceput sa puna intrebari. Anchetatorii federali internationali si americani s-au implicat.

Nu este clar ce s-a intamplat cu casatoria lui Ignatova. Dar FBI a declarat ca aceasta a aflat ca OneCoin era investigata dupa ce a pus microfoane intr-un apartament apartinand iubitului ei american si a aflat ca acesta coopera cu o ancheta federala privind practicile companiei sale.

In octombrie 2017, Departamentul de Justitie al SUA a acuzat-o pe Ignatova de frauda electronica, conspiratie in vederea comiterii de frauda electronica, frauda cu titluri de valoare si conspiratie in vederea spalarii de bani, fiecare dintre acestea fiind pasibila de o pedeapsa maxima de 20 de ani de inchisoare. De asemenea, ea a fost acuzata de conspiratie in vederea comiterii de frauda cu titluri de valoare, care prevede o pedeapsa maxima de cinci ani. Un judecator federal din New York a emis un mandat de arestare pe numele ei.

Mai putin de doua saptamani mai tarziu, la 25 octombrie 2017, ea s-a imbarcat la bordul unui zbor comercial de la Sofia la Atena. Apoi a disparut, lasandu-si partenerii de afaceri sa suporte consecintele pentru compania falimentara.

FBI a declarat ca este posibil ca ea sa fi calatorit cu un pasaport german de la Atena, posibil in Emiratele Arabe Unite, Germania, Rusia, Europa de Est sau chiar inapoi in Bulgaria. Ofera o recompensa de 100.000 de dolari pentru informatii care sa conduca la arestarea ei.

„A plecat cu o suma imensa de bani”, a declarat Michael Driscoll, directorul adjunct al FBI la New York, pentru reporteri. „Banii pot cumpara o multime de prieteni si imi imaginez ca ea profita de asta”.

Partenerii ei nu au fost la fel de norocosi. Greenwood a fost arestat in iulie 2018 la domiciliul sau din Koh Samui, Thailanda, si extradat in SUA. El a pledat vinovat in decembrie pentru frauda electronica, conspiratie pentru frauda electronica si conspiratie pentru spalare de bani. El se afla in inchisoare si risca 20 de ani de inchisoare pentru fiecare dintre cele trei capete de acuzare atunci cand va fi condamnat in aprilie.

Fratele lui Ignatova, Konstantin Ignatov, a fost arestat in martie 2019 pe Aeroportul International din Los Angeles. El calatorise in SUA in interes de afaceri si se pregatea sa se imbarce in zborul de intoarcere in Bulgaria cand cinci barbati in costume l-au incatusat si l-au dus intr-o camera de interogatoriu, unde l-au asaltat cu intrebari despre sora sa disparuta, a scris Bartlett.

Ignatov a pledat vinovat la acuzatiile de conspiratie pentru frauda electronica, spalare de bani si frauda si urmeaza sa fie condamnat in februarie.

OneCoin a fost inchisa, iar site-ul sau nu mai este activ.

Dar fondatoarea sa, femeia cu rochii lungi si bijuterii stralucitoare, a scapat de autoritati. La mai bine de cinci ani dupa ce Cryptoqueen a coborat dintr-un avion in Grecia, locul unde se afla ramane un mister.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: