Povestea satului african in care barbatii nu au voie: Umoja, sanctuarul femeilor care au supravietuit violentei si abuzului

life

Un loc pentru femei, creat de femei: Umoja, un sat din tinutul Samburu, in nordul Kenyei. Seamana mult cu alte asezari tribale sau manyattas, cu exceptia unui singur lucru: aici nu exista niciun barbat, potrivit CNN.

Umoja inseamna „unitate” in swahili si este evident ca acest concept se afla in centrul comunitatii. Fondata in 1990 ca un sanctuar pentru femeile din Samburu care au scapat de violenta de gen, Umoja gazduieste femei de toate varstele. Barbatilor le este interzis sa vina aici, pentru a crea un spatiu sigur pentru fetele si femeile care supravietuiesc violentei si abuzului sexual, care sunt ostracizate de familiile lor, precum si celor care scapa de casatoria copiilor sau de mutilarea genitala feminina.

Fotograful ghanez Paul Ninson a aflat pentru prima data despre femeile Umoja dintr-o postare pe un blog si a decis sa mearga in Kenya pentru a fotografia acest sat in 2017, partial pentru ca, a spus el, a simtit ca aceste povesti „trebuie spuse dintr-o perspectiva (africana)”. Fara contact prealabil cu femeile, a facut calatoria stiind doar locatia generala a satului.

Primii cativa membri ai Umoja proveneau din satele Samburu, imprastiate pe Valea Riftului. Cifrele exacte sunt in scadere si in flux, dar in cea mai mare masura, acest sat auto-sustinut a gazduit aproximativ 50 de familii formate din femei si copiii lor si continua sa-si educe locuitorii cu privire la drepturile femeilor si la violenta bazata pe gen. Toti copiii de sex masculin au voie sa locuiasca in sat cu mamele lor pana la implinirea varstei de 18 ani.

Ninson spune ca accesul a fost foarte dificil si a fost acceptat in sat doar dupa ce a explicat vizitei sale, adaugand ca acestea au fost „foarte, foarte fericite” cand le-a aratat pozele pe care le-a facut.

Stilul de viata al celor care locuiesc acolo este modest, femeile lucrand pentru a obtine bani pentru hrana si educatia copiilor satului.

La aproximativ un kilometru distanta de Umoja este un camping unde stau multi turisti care viziteaza rezervatia Maasai Mara. Turistii care doresc sa viziteze Umoja platesc o mica taxa de intrare si pot cumpara bijuterii elaborate din margele si alte obiecte realizate manual de femeile Samburu.

„Satul fara barbati” este una dintre numeroasele serii de fotografii realizate de Ninson, care isi propune sa surprinda imagini care „cresc gradul de constientizare cu privire la problemele sociale, de mediu sau politice si ii inspira pe oameni sa ia masuri, indeamna la meditatie si provoaca discutii despre subiecte importante”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: