Povestea se repeta. Barna, lovit tare de DLAF cu cateva zile inainte de turul 2 al alegerilor interne din USRPLUS. DLAF a sesizat DNA

politica

Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF), aflat in subordinea Guvernului, anunta ca a sesizat DNA in legatura cu un dosar deschis lui Dan Barna. Sesizarea are loc cu doar cateva zile inainte de turul doi al alegerilor in USRPLUS, unde Barna se confrunta cu Dacian Ciolos. DLAF a facut o sesizare similara si inainte de turul intai ale alegerilor prezidentiale din 2019.

Intr-un raspuns la o solicitare Mediafax si Aleph News, DLAF a anuntat ca inspectorii sai au sesizat Sectia a II-a a DNA si cu privire la proiectul „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural”, care are ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanta pentru Dezvoltare DCG SRL, care i-a apartinut lui Dan Barna si sotiei sale, Olga Totolici, pentru ca in urma verificarilor „au rezultat indicii privind posibila savarsire a unor fapte de natura penala”.

„In urma verificarilor efectuate in cazul proiectului ‘Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural’ (POSDRU/135/5.2/S/125782 – cod SMIS 51031), avand ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanta pentru Dezvoltare DCG SRL, au rezultat indicii privind posibila savarsire a unor fapte de natura penala, motiv pentru care Departamentul pentru lupta antifrauda – DLAF a procedat la intocmirea actelor de sesizare.

Intreaga documentatie a fost transmisa Directiei Nationale Anticoruptie (Sectia de Combatere a Infractiunilor Asimilate Infractiunilor de Coruptie)”, anunta DLAF.

In mai 2021, DLAF anuntase ca a sesizat DNA in privinta a 2 dintre proiectele pe fonduri europene ( Punti Comunitare” si „SES-am deschide-te!”), unde a gasit indicii privind o posibila savarsire a unor fapte de natura penala, fiind implicate 4 persoane care la data faptei, detineau calitatile de expert cu atributii de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie sociala (entitati infiintate in cadrul proiectelor).

Tot in mai 2021, DLAF anunta ca in privinta celui de-al treilea proiect verificat („Incluziune sociala si pe piata muncii prin intreprinderi sociale”) nu a gasit indicii de natura penala iar verificarile in privinta celui de-al 4-lea proiect care implica firma care i-a apartinut lui Dan Barna si sotiei sale, erau in curs.

Saptamana trecuta, pe 22 septembrie 2021, DNA a anuntat ca in dosarul care implica primele sesizari ale DLAF cercetarile se fac in continuare „in rem”, nicio persoana neavand pana in prezent calitatea de suspect sau de inculpat.

„Un dosar avand la baza aspectele la care faceti referire este in lucru pe rolul DNA – Structura Centrala, fiind inceputa urmarirea penala doar cu privire la fapta (“in rem”), prin urmare, in acest moment, nicio persoana nu are calitatea de suspect sau inculpat”, se arata in raspunsul DNA.

Tot pe 22 septembrie 2021, DNA a anuntat ca in celalalt dosar in care a fost invocat numele fostului vicepremier al USR PLUS, Dan Barna, procurorii au dispus solutia clasarii pe „fapta nu exista”, clasarea fiind data de procurorul sectiei I a DNA, Radu Ionescu si confirmata de catre procurorul adjunct al Sectiei I a DNA, Adrian George Matei, fin al procurorul CSM, Cristian Ban, fiind contestata in instanta, la Tribunalul Alba.

Purtatorul de cuvant al USRPLUS, Ionut Mosteanu, a a cuzat ca in spatele deciziei DLAF se afla Florin Citu.

„Constat ca din nou DLAF, care e in subordinea premierului, a mai scos o astfel de informatie. O pun pe seama unei viitoare motiuni de cenzura pe care o depunem saptamana viitoare. E o coincidenta stranie ca apare brusc aceasta trimitere de la DLAF catre DNA intr-un moment in care urmeaza sa fie supusa la vot o motiune impotriva Guvernului”, a declarat Ionut Mosteanu la Digi24.

Mai mult despre: ,

Comentarii: