Povestea unei familii de sportivi ROMANI care si-a implinit VISUL: Fiica lor reprezinta Franta la Jocurile Olimpice de la Rio

sport

In echipa de lupte libere a Frantei, prezenta la Jocurile Olimpice de la Rio, se afla si o sportiva de origine romana, Cynthia Vanessa Vescan. In varsta de 24 de ani, Cynthia va debuta la Rio pe 18 august.

Povestea incepe in Romania, la CS Crisul Oradea. Georgeta evolueaza in prima divizie de baschet, iar Marcel este luptator international. Insa dictatura din acea perioada este apasatoare si ii tenteaza sa plece in afara unde cerul este senin, iar aerul liber.

“Noi, sportivii, eram privilegiati”, povesteste Marcel Vescan. „Insa nu voiam sa am copii in Romania. Nu se punea problema ca mai tarziu sa traiasca in dictatura.” Schimband doua trenuri, trei masini, cu acte provizorii, cuplul ajunge in Franta trecand prin Spania.

Instalati la Strassbourg, ea ca ospatarita, iar el ca mestesugar, familia Vescan isi intemeiaza o familie. Cei trei copii (Cyril, Adeline si Cynthia) sunt luptatori, precum tatal lor. Mezina, Cynthia, si-a luat libertatea de a practica luptele libere in timp ce tatal sau practica luptele greco-romane.

“Am vrut dintotdeauna ca ai mei copii sa faca sport, consider ca asta ii dezvolta. In ziua de astazi tinerii se gasesc in fata televizorului sau a calculatorului, beau o cola si mananca chipsuri. Eu mi-am dorit pentru ei o viata sanatoasa. Sunt multumit ca practica luptele caci ii pot invata cate ceva”, a povestit Maecel Vescan pentru dna.fr.

Parintii Cynthiei sunt fericiti ca ea si-a implinit visul a a ajunge la Jocurile Olimpice. “Cu ea ne putem astepta la orice”, relateaza Georgeta. „Sa castige, sa se lupte, ei i-a placut dintotdeauna asta, intotdeauna s-a luptat sa ajunga prima.”

“Nu este neaparat importanta experienta, cat ambitia”, explica mama. „I-am spus intotdeauna: Daca muncesti nu va fi nimeni mai bun decat tine. Cynthia are ceva aparte, nu pot spune ce.”

O buna perioada din cariera sa, Cynthia a fost antrenata chiar de catre tatal ei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: