„Povestiti-le copiilor si nepotilor, in graiul vostru traditional, despre Sibiu. Sunteti acasa!” – Presedintele Iohannis, aplaudat indelung la intalnirea sasilor transilvaneni

news

Presedintele Klaus Iohannis a ajuns, sambata, la Sibiu, la cea de-a 27-a intalnire a sasilor transilvaneni, incepandu-si vizita cu participarea la Parada Porturilor Populare. Iohannis le-a vorbit, sambata, sasilor transilvaneni reuniti la Sibiu, despre valorile si traditiilor lor, spunand ca ele ii vor ajuta sa-si gaseasca locul in societate, si cerand ca ele sa fie pastrate, indiferent in ce parte a lumii locuiesc acum.

Presedintele Klaus Iohannis a fost aplaudat indelung, sambata, dupa fiecare propozitie rostita in discursul sustinut la cea mai mare intalnire a sasilor din Romania, de dupa 1990, care are loc in Piata Mare din centrul istoric al Sibiului, oras unde actualul sef al statului a fost primar.

Presedintele si-a sustinut discursul in limba germana si in limba romana, participantii aplaudand de fiecare data cand seful statului schimba limba in care vorbea, arata News.ro.

„Sunt impresionat de faptul ca Piata Mare din Sibiu este neincapatoare: este cel mai bun semn ca organizatorii si-au facut bine treaba si tin sa-i felicit! Dar, mai ales, sunt bucuros sa vad alaturi de seniori multi copii si tineri. Prezenta lor este dovada ca noile generatii vad in Transilvania nu doar regiunea de unde provin parintii lor, dar si un loc care ii intereseaza, pentru ca de aici le vine identitatea”, si-a inceput Iohannis discursul, in Piata Mare din Sibiu.

El s-a adresat tinerilor, spunandu-le ca zilele pe care le vor petrece in Transilvania le va oferi amintiri frumoase si „energii putenice”, care ii vor ajuta sa isi dezvolte personalitatea si sa-si gaseasca locul in societatea, prin cunoasterea radacinilor lor.

„Pentru ca veti fi mai constienti de faptul ca sunteti rodul unei comunitati care, timp de secole, a dat locului in care s-a stabilit – cat si lumii intregi – multe exemple de viziune umanista, de inventivitate si de staruinta”, le-a spus presedintele.

Iohannis a spus ca mesajul fundamental al istoriei sasilor transilvaneni este acela de „a-l cauta neobosit pe Dumnezeu” si de „a nu renunta niciodata la lupta pentru libertate”. Sa avem toata viata respect fata de celalalt, sa pretuim solidaritatea si toleranta.

„Oricat de departe de aceste locuri ati trai, acest de neinlocuit tezaur, care apartine celui mai umil sat din Transilvania, dar deopotriva Romaniei si umanitatii in integralitatea ei, ne reapropie si ne reuneste. Din Sibiu, acum 10 ani una dintre cele mai iubite si apreciate Capitale Culturale Europene, va chem sa povestiti copiilor si nepotilor, in graiul vostru traditional, despre tinutul celor sapte cetati. Indemnati-i sa cunoasca, sa cinsteasca si sa-si insuseasca valorile care ne-au facut cunoscuti, iubiti si respectati”, le-a mai spus Iohannis participantilor.

Mii de persoane din Romania, dar si din Austria, Germania si SUA sunt asteptate, in acest sfarsit de saptamana, la Sibiu, la cea de-a 27-a intalnire a sasilor transilvaneni, care se desfasoara sub deviza „In lume acasa, cu inima in Transilvania”. La evenimentul organizat de Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania si de Asociatia Comunitatilor Sasesti din Germania a confirmat participarea, pentru sambata, si presedintele Klaus Iohannis, fost primar al Sibiului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: