Pozitia anti-UE are costuri usturatoare. Polonia a pierdut 36 miliarde euro pentru PNRR si risca sa piarda inca o mie de miliarde pana in 2027

externe

Luna trecuta, comisarul european pentru justitie Didier Reynders a avut parte de un tratament „brutal” la Varsovia, in timpul discutiilor menite sa dezamorseze o disputa privind independenta sistemului judiciar al Poloniei care blocheaza ajutoare economice in valoare de miliarde de euro, a declarat un membru din delegatia lui Reynders care a participat la discutii, transmite duminica Reuters, citata de Agerpres.

Intr-o aparitie media bine pusa la punct, ministrul justitiei Zbigniew Ziobro i-a prezentat lui Didier Reynders fotografii din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial cu orasul Varsovia, tot numai ruina, sugerand ca Europa si-a facut de multa vreme un obicei in a trata Polonia in mod incorect.

Abordarea combativa a Poloniei de la acea intrevedere a spulberat sperantele unei antante care ar fi putut ajuta la deblocarea a 36 de miliarde de euro pentru Varsovia din cadrul pachetului de redresare postpandemica, au declarat surse pentru Reuters.

„Dupa vizita, echipa era un pic demoralizata. Este o situatie dificila. Este un pic deprimant”, a declarat un membru al delegatiei lui Reynders pentru Reuters.

O sursa din anturajul lui Ziobro a declarat la randul sau ca Reynders era „in mod evident socat” de pozitia Varsoviei.

„Pozitiile nu s-au apropiat”, a declarat sursa citata, adaugand ca orice speranta a Bruxellesului ca Polonia va ceda la intalnire s-a dovedit gresita.

Blocul comunitar acuza Partidul Lege si Justitie (PiS), la guvernare in Polonia, ca se amesteca politic in sistemul judiciar al tarii, incalcand dreptul UE, si insista ca Varsovia sa renunte la un sistem disciplinar pentru judecatori sanctionat deja de Curtea Europeana de Justitie (CJUE). Varsovia sustine ca este nevoie de o reforma a sistemului sau judiciar pentru a-i spori eficienta si a-l scapa de vestigiile epocii comuniste. Acest scandal face parte dintr-o ciocnire mai ampla cu privire la standardele democratice care mai include drepturile femeilor si libertatea presei.

In pofida acestor dispute, PiS si-a mentinut sprijinul solid in Polonia, unde a crescut cheltuielile sociale de la venirea la putere in 2015. Retorica sa nationalista si eurosceptica este pe placul polonezilor din clasa muncitoare si din clasa de mijloc mai putin dezvoltata din afara oraselor mari.

Ramane de vazut cand si cum va modifica Varsovia camera disciplinara a Curtii Supreme de Justitie in asa fel incat sa multumeasca executivul european de la Bruxelles si sa fie astfel deblocate fondurile de redresare ale UE.

„Cel mai puternic argument pe care il are UE (in dispute) este mormanul urias de bani pe care sta (sefa Comisiei Europene, Ursula) von der Leyen si pe care nu-l va debloca pana cand lucrurile nu se misca”, a declarat membrul delegatiei.

Solicitat sa comenteze aceasta situatie, biroul de informare al guvernului polonez nu s-a referit la subiectul camerei disciplinare, dar a mentionat ca discutiile Varsoviei cu Comisia Europeana fac sa se intrevada un compromis care sa permita deblocarea banilor.

Dupa vizita sa la Varsovia, Reynders a declarat ca nu a primit niciun raspuns in legatura cu intrebarile sale privind modul in care Polonia intentioneaza sa puna in aplicare decizia CJUE asupra camerei disciplinare. Comisia Europeana a transmis la randul ei ca discutiile cu Varsovia continua.

De la vizita lui Reynders, alta doua evenimente au erodat si mai mult perspectivele unei solutionari rapide a conflictului.

Mai intai, Germania, cea mai puternica tara din Europa, are o noua coalitie de guvernamant care a dat semnale ca va adopta o linie mai dura fata de recidivele la adresa democratiei in UE, comparativ cu atitudinea fostei coalitii de centru-dreapta a ex-cancelarului Angela Merkel. Un prim test al acestei noi abordari va veni duminica, odata cu vizita la Varsovia a succesorului social-democrat al lui Merkel, Olaf Scholz.

Apoi, o opinie juridica a unui avocat-general de la CJUE aproape ca a distrus eforturile Poloniei si Ungariei de a bloca un nou instrument menit sa sisteze asistenta financiara pentru statele care incalca regulile democratice ale UE.

In afara fondurilor de redresare postpandemie, Polonia risca sa piarda bani si din bugetul pe termen lung al UE in valoare de 1,1 mii de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027.

Deocamdata, o inalta oficialitate a executivului european a declarat saptamana trecuta ca Polonia nu va primi decat daca isi schimba atitudinea granturi si imprumuturi ieftine care ajung in prezent in majoritatea tarilor membre ale UE pentru a le ajuta sa-si revina ca urmare a pandemiei de coronavirus.

„Este putin probabil sa putem finaliza aceasta munca (privind aprobarea planului national de redresare al Poloniei si alocarea fondurilor) in acest an”, a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: