Pozitia dura a premierului Orban a avut efect la Budapesta. Oficialii maghiari au eliminat toate restrictiile impuse cetatenilor romani

actualitate

Ministerul Afacerilor Interne a anuntat, miercuri dimineata, ca oficialii de la Budapesta au transmis ca din noaptea din 16 spre 17 iunie sunt eliminate restrictiile de tranzitare a teritoriului Ungariei pentru toti cetatenii romani. Premierul Orban a reactionat dur in sedinta de Guvern de marti fata de piedicile puse de autoritatile maghiare romanilor care doreau sa tranziteze Ungaria.

„Oficialii maghiari ne-au transmis, in dupa-amiaza zilei 16 iunie, ca din noaptea de 16 spre 17 iunie, incepand cu ora 00.00, ora Budapestei, respectiv ora 01.00, ora Romaniei, vor fi eliminate restrictiile de tranzitare a teritoriului national al Ungariei pentru toti cetatenii romani”, anunta MAI intr-un comunicat de presa.

„Discutiile purtate de reprezentantii MAI cu partea maghiara se inscriu in actiunile Ministerului Afacerilor Interne din toata aceasta perioada pentru a asigura cetatenilor romani posibilitatea de a iesi si de a reveni in tara in conditii cat mai bune. Ministerul Afacerilor Interne isi exprima, in continuare, hotararea de a depune toate eforturile necesare pentru a asigura respectarea dreptului cetatenilor romani la libera circulatie, asa cum si noi respectam acest drept cetatenilor unguri”, se mai arata in comunicat.

Premierul Ludovic Orban i-a solicitat, marti, ministrului de Interne, Marcel Vela, sa reactioneze cu „fermitate” fata de comportamentul autoritatilro din Ungaria care iui impiedica pe romani sa se deplaseze spre tarile occidentale.

„Nu putem accepta ca o parte dintre cetatenii romani care se deplaseaza spre Austria, Germania, parca sunt piedici cu dedicatie, chiar e deranjant”, a spus Orban.

Ludovic Orban: Ungaria a luat masuri contrare Tratatului UE, din nou este afectata libertatea de circulatie. Am primit relatari personale, inclusiv de la oameni pe care ii cunosc personal, ca nu li se permite tranzitul in Ungaria, ca autoritatile maghiare au instituit iar niste reguli de tranzitare de catre persoanele fizice care calatoresc, nu in Ungaria. Inteleg daca vor pentru Ungaria, pentru cine se duce in Ungaria se instituie masurile specifice de protectie sanitara, cum si noi am instituit. Din nou este afectata libertatea de circulatie si chiar mi se pare ciudat ca principalele victime sunt cetatenii romani. Sa interveniti de urgenta pe langa omologul maghiar si sa faceti o solicitare ferma privind respectarea libertatii de circulatie. Unor familii nu li s-a permis traversarea Ungariei, li s-au solicitat contractele de munca.

Marcel Vela: Maine la 15.00 o sa am o conferinta cu comisarul european (Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne), o sa ridic problema de la granita cu Ungaria. Comportamentul Ungariei lasa de dorit, noi am avut toata deschiderea privind zona transfrontaliera.

Ludovic Orban: Noi am fost extrem de flexibli si deschisi. Nu putem accepta ca o parte dintre cetatenii romani care se deplaseaza spre Austria, Germania, sa fie impiedicati sa circule, parca sunt piedici cu dedicatie, chiar e deranjant. Daca nu renunta la astfel de masuri discriminatorii trebuie sesizata Comisia Europeana.

Mai mult despre:

Comentarii: