Pozitia lui Iohannis privind criza politica. Presedintele nu le da de ales liderilor PSD si ALDE, acestia sunt in corzi

politica

Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Madalina Dobrovolschi, a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa ca presedintele Iophannis va demara consultari pentru desemnarea unui nou premier doar dupa ce postul de prim-ministru va deveni vacantm ca urmare a demisiei actualului ocupant sau in urma adoptarii unei motiuni de cenzura.

„Va informez ca Presedintele Romaniei a primit scrisoarea semnata de presedintii PSD si ALDE, prin care acestia anunta ca au retras Guvernului sprijinul politic.
Presedintele Romaniei a luat act de faptul ca in interiorul Coalitiei de guvernare a aparut o nemultumire in ceea ce priveste activitatea Executivului si ca se doreste schimbarea intregului Cabinet.

In acest sens, Administratia Prezidentiala face urmatoarele precizari legate de procedura:

Potrivit art. 106 din Constitutia Romaniei, ‘functia de membru al Guvernului inceteaza in urma demisiei, a revocarii, a pierderii drepturilor electorale, a starii de incompatibilitate, a decesului, precum si in alte cazuri prevazute de lege’.

Conform art. 107 din Legea Fundamentala, ‘Daca primul-ministru se afla in una dintre situatiile prevazute la articolul 106, cu exceptia revocarii, sau este in imposibilitatea de a-si exercita atributiile, Presedintele Romaniei va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile primului-ministru, pana la formarea noului Guvern’.

Deocamdata nu ne aflam in niciuna din situatiile mentionate in Constitutie.

Cand functia de prim-ministru va deveni vacanta, fie ca urmare a demisiei primului-ministru sau prin adoptarea in Parlament a unei motiuni de cenzura, Presedintele Romaniei va declansa procedurile constitutionale in vederea desemnarii unui candidat pentru functia de prim-ministru.

In situatia in care Guvernul va fi demis conform Constitutiei, Presedintele Romaniei va urma cu celeritate pasii procedurali prevazuti in Legea Fundamentala.

Presedintele solicita solutionarea urgenta a crizei din interiorul Coalitiei de guvernare pentru a se evita instabilitatea politica. Rezolvarea crizei interne a Coalitiei este strict responsabilitatea partidelor din care este alcatuita. Presedintele Romaniei garanteaza respectarea Constitutiei in cadrul acestei proceduri”, a anuntat Dobrovolschi.

Premierul Sorin Grindeanu a anuntat deja ca nu isi depune demisia, astfel incat singura solutie care a ramas la indemana liderilor coalitiei este de a initia o motiune de cenzura impotriva propriului guvern.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: