Pozitia USR fata de pragul pentru abuzul in serviciu propus de Tudorel. USR crede ca se ascunde ceva in spatele propunerii

politica

Propunerea formulata de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, de introducere a unui prag valoric echivalent cu un salariu minim brut pe economie pentru infractiunea de abuz in serviciu este justa, declara la RFI deputatul USR Stelian Ion.

Vicepresedintele Comisiei Iordache atrage insa atentia ca in spatele acestei propuneri s-ar putea ascunde altele, care vor schimba radical situatia.

Stelian Ion priveste cu scepticism propunerea ministrului Justitiei privind pragul pentru abuzul in serviciu: „Ni se pare justa, numai ca nu avem o argumentatie din partea ministerului. E foarte important sa vedem care sunt argumentele care au stat la baza acestei alegeri”.

„Pe de alta parte, nu ne-a spus ministrul Justitiei daca este singura modificare pe care vrea s-o aduca acestui text care incrimineaza abuzul in serviciu, pentru ca e posibil sa doreasca introducerea unui prag si in acelasi timp sa faca si alte modificari in ce priveste conditiile pentru angajarea raspunderii penale pentru abuz in serviciu. Spre exemplu, daca se va spune ca fapta pentru a fi infractiune trebuie sa fie savarsita in scopul dobandirii unui folos material pentru sine, lucrurile se schimba radical, indiferent ca exista sau nu un prag. Deci trebuie sa fim foarte atenti sa nu fie o varianta mult mai rea decat cea pe care ne-am imaginat-o de la bun inceput, cu un prag mare”, a afirmat el, citat de news.ro.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat duminica seara la Romania TV ca propunerea ministerului este sa existe un prag pentru infractiunea de abuz in serviciu a carui valoare sa fie echivalentul unui salariu minim brut pe economie.

„Am opinat si asta este propunerea noastra ca pragul sa fie echivalentul unui salariu minim brut pe economie, dar nu un salariu net ci unul brut. Noi am transmis deja aceasta aceasta propune. Daca valoarea pagubei e mai mare de salariul minim, sigur se pune probelma raspunderii penale, dar judecatorul are instrumente de a individualiza pedeapsa”, a declarat Tudorel Toader, la Romania TV.

Salariul minim brut pe economie este 1.900 de lei.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: