Pozitie clara si curajoasa a Universitatii Bucuresti dupa votul medieval din Senat. PSD si PMP au interzis orice dezbatere in scoli si universitati despre identitatea de gen

politica

Universitatea din Bucuresti are o pozitie dura dupa ce Senatul a adoptat, marti, o decizie prin care le interzice universitatilor si scolilor sa poarte orice tip de dezbatere despre identitatea de gen. Potrivit estimarilor Accept, in Romania traiesc in jur de 120.000 de persoane transgender, iar masura adoptata de Senat contravine obligatiilor asumate de Romania.

„Universitatea din Bucuresti dezavueaza orice initiativa de subminare a autonomiei universitare si solicita tuturor actorilor responsabili din viata sociala si politica a tarii sa apere acest drept castigat acum mai bine de 30 de ani in Romania.

Consideram ca autonomia universitara reprezinta unul dintre bunurile culturale ale democratiei, un garant al libertatii de gandire, de cunoastere si de exprimare a propriilor opinii, de care trebuie sa se bucure toti membrii comunitatii universitare si, in mod implicit, societatea.

Ca spatiu de educatie, formare si cercetare, universitatea are misiunea nobila de a cauta adevarul prin confruntare de idei, prin cercetare stiintifica riguroasa. Adevarul este rezultatul cercetarilor stiintifice desfasurate in deplina libertate a exprimarii, nu al ideologiilor sau pozitiilor extreme, oricare ar fi acestea. Adevarul se formuleaza din consensul stiintific al specialistilor si nu poate fi statuat printr-un text de lege.

Amendamentul de modificare a Legii Educatiei Nationale, aprobat ieri in Parlamentul Romaniei, contravine unor drepturi fundamentale garantate de Constitutia Romaniei si de conventiile internationale la care Romania este parte: libertatea de gandire si de constiinta, libertatea opiniilor si autonomia universitara. Textul de lege nu are fundamentare stiintifica si reprezinta un exemplu flagrant de interferenta in educatia si in exprimarea libere.

Noi, Universitatea din Bucuresti, suntem o universitate comprehensiva, cu o comunitate bogata prin diversitatea membrilor sai. Principiile autonomiei universitare si al libertatii academice, al respectarii libertatii de gandire si de constiinta, independentei fata de ideologii, religii si doctrine politice, asumate prin Carta Universitatii, fundamenteaza cultura institutiei noastre si nu vom abdica de la ele. Avem, totodata, misiunea de a le promova si in afara zidurilor universitatii.

Credem cu tarie ca respectarea si cultivarea acestor libertati fundamentale, promovarea adevarului stiintific, a libertatii si a dreptatii sociale se afla, in mod negresit, la fundatia unei societati libere”, se arata intr-un comunicat al Universitatii Bucuresti.

Senatorii au adoptat marti un proiect care modifica Legea Educatiei, astfel incat referirile la identitatea de gen vor fi interzise in scolile si universitatile din Romania. Senatorul USR Vlad Alexandrescu scrie ca, prin aceasta modificare, vor fi interzise cursurile despre identitatea de gen si egalitatea de sanse.

La proiectul de lege a fost introdus un amenament care spune ca sunt interzise „activitatile in vederea raspandirii teoriei sau opiniei identitatii de gen, inteleasa ca teoria sau opinia ca genul este un concept diferit de sexul biologic si ca cele doua nu sunt intotdeauna aceleasi”. Amendamentul a fost introdus de senatorul PMP Vasile Cristian Lungu, absolvent al Seminarului Teologic din Zalau.

„Intr-o perioada in care in Romania violatorii isi incendiaza victimele dupa ce le-au violat, cand violenta in familie ajunge la cote paroxistice, cand exploatarea sexuala si traficul de copii in vederea exploatarii sexuale a intrat in atentia tuturor forurilor internationale, Senatul, camera decizionala a Parlamentului, a adoptat azi, cu votul PSD si PMP, cu abtinerea PNL si impotriva votului USR, o lege initiata de doi parlamentari PMP, introdusa pe ordinea de zi cu jumatate de ora inainte de a incepe sedinta pelnului, care interzice in scoli, in Universitati si in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale, orice referire la identitatea de gen”, a scris Alexandrescu pe Facebook.

„Ce va aduce nou aceasta lege? Va fi interzisa in toate scolile si spatiile destinate educatiei orice referire la conceptul de gen inteles altfel decat ca sexul natural. Fetele vor fi indemnate sa se joace cu papusile, sa tricoteze si sa accepte insistentele baietilor. Baietii se vor juca doar cu masinute, fotbal in curtea scolii si vor face avansuri fetelor. La limita, e in natura ‘sexului slab’ sa se lase dominat de ‘sexul tare’, iar violul nu va fi vazut decat ca o exagerare a dispozitiilor „naturale”.

Vor fi interzise, impotriva autonomiei universitare, cursurile despre identitatea de gen si egalitatea de sanse. Domeniile universitare care ofera studii de gen, masterate specializate vor fi desfiintate. Persoanele pregatite pentru a ocupa pozitii de expert in egalitatea de sanse vor deveni suspecte si va trebui sa se recalifice”, a mai scris senatorul.

Legea a fost criticata si de asociatia MozaiQ, potrivit careia „o astfel de lege contravine principiilor nediscriminarii si asigurarii accesului egal la educatie pentru toti tinerii din Romania”.

„Tinerilor LGBT din Romania, care exista peste tot, in toate comunitatile, li se spune astazi ca identitatile lor nu conteaza, nu sunt valide, iar profesorilor li se transmite mesajul ca pot oricand sa sanctioneze identitatile LGBT. Scoala romaneasca ar trebui sa educe, nu sa suprime cunoasterea” a declarat Vlad Viski, director executiv MozaiQ.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: