Pozitie surprinzatoare in PSD fata de anuntul lui Toader privind un audit extern la DNA: „Este pe langa lege, nu avem audit extern in legile de organizare a justitiei”

news

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat joi, la Alba Iulia, ca nu stie ce a vrut sa spuna ministrul Justitiei, Tudorel Toader, cu efectuarea unui audit extern la Ministerul Public, neexistand in legile de organizare ale justitiei respectiva notiune, probabil acesta referindu-se, a opinat Cazanciuc, la o formula de verificare a managementului.

‘Nu s-a facut un audit din 2005, cred. (…). Nu stiu ce a vrut sa spuna domnul ministru cu audit extern, nu avem in legile de organizare ale justitiei aceasta notiune de audit extern. (…). Probabil s-a referit la o formula de verificare a managementului unor institutii, asa cum ne spune legea si are la indemana domnul ministru aceasta posibilitate, dar cred ca va clarifica in scurt timp ce anume a vrut sa spuna cu acest audit extern si in ce masura el e o formula de verificare a activitatii bazata strict pe lege. Am avut o evaluare, o interpretare a deciziei Curtii Constitutionale, nu stiu daca va fi de aceeasi natura, pentru ca audit extern, la prima vedere cel putin, suna cumva ca nu e pe textul de lege’, a spus Robert Cazanciuc, citat de Agerpres.

Intrebat daca crede ca s-ar impune un audit in sensul de verificare a managementului, fostul ministru a spus ca acesta e un instrument pana la urma de verificare a eficientei unei institutii. ‘Nu vad de ce cineva nu ar vrea sa aiba o formula de audit, daca vreti, dar facut in limitele prevazute de lege in momentul de fata, cum este in normele prevazute de lege in momentul de fata. Adica, prin intermediul unor magistrati’, a conchis Cazanciuc.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat luni ca va dispune efectuarea unui audit extern la Ministerul Public.

„Nu am uitat si nu uit faptul ca Legea 303 permite evaluarea procurorilor, pe fond de data aceasta, si voi dispune un audit, un audit extern care sa verifice, dar nu DNA si Ministerul Public si DIICOT, pentru ca procurorii din Romania, cei 2.650 de procurori functioneaza, isi desfasoara, isi indeplinesc competentele in structurile de baza ale Ministerului Public, Parchete de pe langa Judecatorii, Tribunal, Curte, la DIICOT sau la DNA. Si atunci ai fi nedrept daca te duci la fond sa te opresti la unii si sa ii ocolesti pe altii. Va declar (…) ca intr-un timp pe care nu l-am stabilit, dupa o procedura legala, voi dispune in calitate de ministru un audit extern la cele trei structuri ale Ministerului Public — DNA, DIICOT si Inalta Curte”, a declarat Tudorel Toader.

Intrebat ce ar trebui sa urmareasca auditul, Toader a raspuns ca poate cuprinde verificarea numarului de dosare, al achitarilor sau al cetatenilor care au stat in inchisoare pe nedrept.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Mai mult despre: , ,


Comentarii: