Prabusirea avionului Air France 477: procesul intentat de familiile victimelor s-a incheiat fara vreo condamnare

externe

Procuratura franceza nu a cerut condamnarea Airbus si Air France in procesul privind catastrofa aviatica din 1 iunie 2009 cand un avion al companiei Air France de la Rio de Janeiro la Paris s-a prabusit in Oceanul Atlantic soldandu-se cu moartea a 228 de pasageri si membri ai echipajului. Aceasta pozitie a infuriat partea civila, potrivit TF1 Info.

Vinovatia companiilor „ni se pare imposibil de demonstrat. Stim ca aceasta pozitie va fi cel mai probabil greu de inteles de catre partile civile, dar nu suntem in masura sa solicitam condamnarea Air France si Airbus”, a declarat procurorul. Aceste cuvinte au fost pronuntate la finalul unui rechizitoriu care a durat aproape cinci ore si jumatate, incepand cu un preambul care descrie accidentul zborului AF447, cel mai grav din istoria Air France.

La aceste cuvinte, s-au auzit aplauze furioase in sala plina a Tribunalului Penal din Paris. „Mi-e rusine ca sunt francez!”, „La ce foloseste justitia?”, s-au auzit voci strigand inainte ca oamenii sa paraseasca sala. „Acest accident tragic este inainte de toate o tragedie umana care a indurerat pentru totdeauna rudele victimelor”, a caror „suferinta a fost reactivata constant in acesti treisprezece ani”, o „intarziere mult prea mare”, a subliniat procurorul Marie Dufourc.

„A reprezenta societatea intr-un astfel de proces inseamna a pastra ordinea sociala si a ne aminti ca respectul pentru viata umana nu admite niciun compromis. Cu toate acestea, urmarirea penala se poate face doar daca infractiunile sunt caracterizate”, a avertizat ea.

Procurorul s-a adresat apoi partilor civile: „Am auzit durerea insuportabila a pierderii celor dragi, dorinta dumneavoastra ca vinovatii sa fie pedepsiti, si sa fie numiti”. La finalul audierii, rudele victimelor si avocatii acestora s-au declarat „socati”, „revoltati” de rechizitoriu. „Dupa 46 de ani de barou, este prima data cand vad un procuror pledand, a pledat in apararea Airbus si Air France, acuzarea a fost dezonorata astazi”, a declarat avocatul Alain Jakubowicz.

Avocatul apararii, Francois Saint-Pierre a criticat „discreditarea” justitiei, caracterizata de partea civila drept o „parodie”.
Air France „nu a criticat niciodata pilotii”, spre deosebire de Airbus, a asigurat el. „Ce s-a intamplat in noaptea aceea? Ramane inca un mister”, a spus el, ajungand la concluzia ca „s-a intamplat ceva insesizabil si total imprevizibil”.

Avocatul a declarat ca sper ca hotararea care va fi pronuntata va fi o „oportunitate de a intoarce o pagina de istorie”, chiar daca „nimeni nu va uita niciodata aceasta tragedie”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: