Prabusirea podului din Baltimore perturba comertul mondial cu carbune. Baltimore, al doilea cel mai mare centru de export de carbune din SUA

externe

Podul din Baltimore

Cand podul Francis Scott Key din Baltimore s-a prabusit saptamana trecuta, dupa ce o nava portcontainer uriasa a intrat intr-un stalp de sustinere, evenimentul a provocat valuri in intregul lant de aprovizionare global, valuri care sunt inca in curs de evaluare, relateaza US News.

Autoritatile au inchis o zona pe o raza de 2.000 de metri de la epava, blocand accesul la portul Baltimore, al doilea cel mai mare centru de export de carbune din SUA, dupa Norfolk, Virginia.

„Pierderea portului se poate dovedi a fi o perturbare semnificativa daca alte porturi nu vor aparea pentru a oferi o piata de desfacere pentru carbunele care ar fi fost exportat prin Baltimore”, spune Richard Rushforth, profesor la Northern Arizona University.

Anul trecut, cererea globala de carbune a atins un nivel record de peste 8,5 miliarde de tone, pe fondul unei cereri puternice in economiile emergente si in curs de dezvoltare, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie. Consumul a crescut cu 8% in India si cu 5% in China, un contrast puternic cu scaderea record de 20% atat in SUA, cat si in Europa.

In SUA, carbunele termic utilizat pentru producerea de energie electrica a scazut de la un varf de peste 1 miliard de tone in 2007 la mai putin de jumatate din aceasta cantitate in 2022, pe fondul aprovizionarii abundente cu gaze naturale ieftine si al utilizarii sporite a surselor regenerabile de energie.

In SUA, producatorii de carbune si-au indreptat atentia catre pietele de export, in special in Asia, pe masura ce cererea interna pentru generarea de electricitate se diminueaza.

In 2022, SUA au exportat peste 85 de milioane de tone de carbune, adica aproximativ 14% din productia nationala, in 71 de tari, potrivit Energy Information Administration. Cea mai mare parte, aproape 20%, a mers in India.

Portul Baltimore a reprezentat 28% din exporturile de carbune ale natiunii anul trecut, in conditiile in care transporturile au crescut de la aproximativ 20 de milioane de tone la 28 de milioane de tone in ritm anual, pe fondul cresterii cererii de carbune american in Asia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: