Prabusirea PSD. CCR s-a sucit radical, a respins o lege populista a PSD privind acordarea de noi „bonusuri”

politica

Curtea Constitutionala, Inalta Curte, pensii speciale

Curtea Constitutionala a Romaniei a admis, miercuri, sesizarea Guvernului asupra legii pentru acordarea unui stimulent de risc personalului din invatamant in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea noului coronavirus, stabilind ca actul normativ e neconstitutional, au precizat, pentru Agerpres, surse din CCR.

Legea PSD prevedea acordarea unui stimulent intre 1.500 si 2.000 de lei pe luna angajatilor din invatamant, in perioada pandemiei de COVID-19.

La inceputul lunii noiembrie, Guvernul a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea actului normativ.

Proiectul de lege, adoptat de Camera Deputatilor pe 13 octombrie, prevedea acordarea unui stimulent de risc cadrelor didactice, precum si personalului didactic auxiliar si personalului nedidactic din invatamantul preuniversitar si universitar de stat, din invatamantul particular acreditat si din unitatile de invatamant preuniversitar infiintate in structura institutiilor de invatamant superior, in cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar, pe durata starii de alerta si a starii de urgenta, pentru implicarea si expunerea in fata riscului raspandirii SARS-CoV-2.

„Incepand cu anul scolar/universitar 2020/2021, pe perioada starii de alerta/starii de urgenta instituite ca urmare a situatiei epidemiologice determinate de raspandirea SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar si personalul nedidactic din invatamantul preuniversitar si universitar de stat, precum si din unitatile de invatamant preuniversitar infiintate in structura institutiilor de invatamant superior beneficiaza de un stimulent de risc dupa cum urmeaza: a) in cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic; b) in cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar si personalul nedidactic. Stimulentul de risc se acorda pe durata desfasurarii cursurilor aferente anului scolar/universitar pe perioada starii de alerta/starii de urgenta, proportional cu timpul in care persoanele din categoriile prevazute isi desfasoara fizic activitatea in cadrul unitatilor de invatamant in prezenta anteprescolarilor/prescolarilor/elevilor/studentilor”, prevedea actul normativ.

Potrivit acestuia, lista persoanelor care beneficiaza de stimulentul de risc se stabileste lunar, prin decizie a conducatorului unitatii de invatamant, care este responsabil pentru intocmirea ei si are obligatia de a o comunica inspectoratului scolar.

Stimulentul de risc prevazut de acest proiect de lege nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, contributiei de asigurari sociale de sanatate, respectiv al contributiei asiguratorii pentru munca, reglementata la titlul „Contributii sociale obligatorii” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: