Prabusirea Tesla, care sunt cauzele. New York Times: „Musk a sprijinit partide de extrema dreapta in tari europene, inclusiv in Germania”

analize

ElonMusk, refuzat, Biroul Oval, Donald Trump

Inca o zi, inca o noua stire privind scaderea vanzarilor Tesla. Performanta constructorului auto in Europa este dezastruoasa, vanzarile din februarie scazand cu 10% in Spania, 42% in Suedia, 45% in Franta, 48% in Norvegia si Danemarca, 53% in Portugalia, 55% in Italia si un urias 76% in Germania, relateaza presa de specialitate.

Lucrurile arata sumbru chiar si in afara Europei, cu o scadere de 66% in Australia si 49% in China, unde BYD domneste suprem cu Xiaomi pe urmele sale, arata autoblog.com.

De ce aceasta scadere? Desi Tesla nu a anuntat un motiv nici de aceasta data, cel mai probabil sunt de bina actiunile lui Elon Musk. Acestea ar putea explica in special scaderea puternica din Germania, deoarece sprijinul sau pentru partidele de extrema dreapta precum AfD din Germania a afectat reputatia companiei sale.

In ceea ce priveste SUA, implicarea politica a lui Musk s-ar putea sa fi patat definitiv reputatia Tesla. Cu exceptia cazului in care acesta se reabiliteaza cumva sau altcineva ii ia locul in calitate de CEO, este putin probabil ca societatea sa  mai ajunga la fel de populara ca in perioada sa de glorie.

Si New York Times subliniaza ca actiunile Tesla s-au prabusit luni, atingand cel mai scazut nivel de dinainte de ziua alegerilor.

La inchiderea sedintei de tranzactionare, actiunile producatorului de automobile electrice au scazut cu peste 15% pentru intreaga zi si cu peste 50% fata de varful atins la jumatatea lunii decembrie. Pierderea din aceasta zi a fost cea mai mare inregistrata de actiunile Tesla din 2020 si a depasit cu mult scaderea de 2,7 % inregistrata luni de S&P 500.

Cresterea abrupta a actiunilor Tesla, care a urmat alegerii lui Donald J. Trump ca presedinte si numirii lui Musk in functia de tar de facto al reducerii costurilor guvernamentale, s-a evaporat impreuna cu o valoare bursiera de peste 700 de miliarde de dolari.

Investitorii au sperat ca sprijinul financiar al lui Musk pentru campania lui Trump si legaturile sale cu Casa Alba vor fi in beneficiul Tesla, ajutand la eliminarea obstacolelor de reglementare pentru tehnologia de conducere autonoma a companiei.

In schimb, prezenta omniprezenta a lui Musk in Washington s-a dovedit a fi un dezavantaj. Investitorii se tem ca Musk nu a petrecut suficient timp gestionand Tesla, in conditiile in care vanzarile de automobile ale companiei sunt in scadere.

Tesla a devenit tinta unor proteste din ce in ce mai intense din partea oamenilor furiosi din cauza rolului principal jucat de Musk in reducerea locurilor de munca functionarilor publici, concomitent cu reducerea ajutorului extern si a altor programe.

Saptamana trecuta, o persoana a incendiat statii de incarcare Tesla in apropiere de Boston; au fost trase focuri de arma la o reprezentanta Tesla din Oregon; iar protestatarii au fost arestati in timpul unui protest nonviolent la o reprezentanta Tesla din Lower Manhattan.

Reactia politica este vinovata, cel putin partial, de cifrele de vanzari sumbre inregistrate luna trecuta in Europa, inclusiv o scadere cu 76% a vanzarilor Tesla in Germania, cea mai mare piata auto de pe continent. Musk a sprijinit partide de extrema dreapta in tari europene, inclusiv in Germania, subliniaza NYT. Analistii atribuie scaderea vanzarilor si lipsei de modele noi si cresterii concurentei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: