Prahova nu vrea sa cedeze Sfinxul si Babele catre Dambovita: „Indiferent de rezultatul final al procesului, monumentele naturale Babele si Sfinx sunt si raman in domeniul public al orasului Busteni”

news

Prefectura Prahova informeaza, luni, ca monumentele naturale Babele si Sfinx sunt si raman in domeniul public al orasului Busteni, indiferent de rezultatul final al procesului care vizeaza stabilirea liniei de hotar dintre judetele Prahova si Dambovita.

Reactia Institutiei Prefectului vine ca urmare a faptului ca, duminica, presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Corneliu Stefan, a anuntat castigarea pe fond a procesului cu judetul Prahova privind linia de hotar dintre doua judete in zona Platoului Bucegi, disputa din instanta vizand inclusiv monumentele naturale Babele si Sfinxul care, conform deciziei judecatorilor, apartin teritoriului Dambovitei.

„Ma bucur sa le transmit dambovitenilor ca joi, 25 noiembrie, Consiliul Judetean Dambovita a avut castig de cauza in procesul cu judetul Prahova, vecinii nostri sustinand ca atat Sfinxul, cat si Babele se afla pe teritoriul lor. Desi sentinta de joi nu este definitiva, toate instantele, altele decat cele din Prahova, au spus ca cele doua monumente sunt ale judetului nostru, iar eu ma voi asigura ca Sfinxul si Babele vor ramane pe teritoriul judetului nostru”, a scris Corneliu Stefan pe pagina sa de Facebook.

In context, Prefectura Prahova sustine ca, indiferent de finalitatea acestui proces, cele doua monumente vor ramane in domeniul public al statiunii Busteni.

„Pe parcursul derularii procesului, prefectul judetului Prahova a convocat partile, in nenumarate randuri, tocmai pentru a stinge litigiul si a gasi o cale de mijloc pentru rezolvarea situatiei, insa la aceste convocari reprezentantii judetului Dambovita nu s-au prezentat. Mentionam ca limita teritoriala intre cele doua localitati din judete diferite nu schimba ceea ce este deja stabilit prin Hotararea de Guvern nr. 1.359/2001, care atesta apartenenta celor doua monumente naturale la domeniul public al judetului Prahova, respectiv al orasului Busteni.

Indiferent de rezultatul final al procesului, monumentele naturale Babele si Sfinx sunt si raman in domeniul public al orasului Busteni. Dincolo de toate aceste aspecte, monumentele naturale Babele si Sfinx sunt doua dintre cele mai importante simboluri naturale ale Romaniei, aflate in Parcul National Bucegi, ceea ce inseamna ca din punct de vedere turistic si cultural ele apartin tuturor romanilor”, a transmis Prefectura Prahova, citata de Agerpres.

Procesul dintre cele doua judete a inceput in urma cu mai multi ani si a a trecut pe la mai multe instante. O prima instanta care a pronuntat o decizie in aceasta speta a fost Tribunalul Dambovita, in octombrie 2019, iar in septembrie 2020, Curtea de Apel Ploiesti, unde se judeca recursul, a admis o cerere de stramutare, dosarul fiind trimis la Curtea de Apel Pitesti care, in decembrie 2020, a casat sentinta initiala si a trimis dosarul la rejudecare la Tribunalul Valcea.

„Dupa 4 ani de zile in care Primaria orasului Busteni, Consiliul Judetean si Prefectura Prahova nu au avut niciun reprezentant juridic in ultimii 4 ani in care s-a derulat procesul intentat de catre judetul Dambovita impotriva judetului nostru in scopul revendicarii platoului Bucegi, Sfinxul si Babele, astazi, cu ajutorul noii conduceri din Prahova de la Consiliul Judetean si Prefectura, prin reprezentantii lor juridici, impreuna cu ai nostri din Busteni, am reusit ca prin decizie judecatoreasca sa reluam procesul de la inceput. (…) Daca nu s-ar fi prezentat avocati profesionisti care sa ne reprezinte, sentinta ar fi fost favorabila judetului Dambovita”, a scris la acel moment pe Facebook primarul statiunii Busteni, Mircea Corbu.

Tribunalul Valcea a pronuntat, joia trecuta, o noua decizie pe fond in acest dosar care are ca obiect „obligatia de a face – stabilire linie de hotar”.

„Admite cererea de chemare in judecata formulata de reclamant, avand ca obiect obligatia de a face. Stabileste limita hotarului administrativ ce separa cele doua unitati administrativ-teritoriale parate, Comuna Moroeni si Orasul Busteni, pe amplasamentul indicat in Planul de situatie cu stabilirea tronsonului linie de granita prin masuratori in varianta 1, depus la fila 67, vol. IV, dosar Tribunalul Dambovita, avizat de catre OCPI Dambovita, ce constituie anexa la raportul de expertiza tehnica judiciara in specialitatea topografie, intocmit in cauza de expert Guiu Aurel”, se arata in minuta publicata pe portalul instantelor de judecata.

Decizia poate fi atacata cu recurs.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: