„Prea devreme pentru al treilea razboi mondial”. Concluzia unui reputat analist dupa bombardarea Siriei: „Restul miscarilor sunt de ‘atmosfera'”

analize

Analistul Petrisor Peiu, fost consilier al premierilor Radu Vasile si Adrian Nastase, considera ca temerile din intreaga lume privind declansarea unui nou razboi mondial, pornind de la conflictul din Siria, nu sunt justificate in acest moment.

„Marele meci ar fi putut fi, asadar, urmatorul: americanii sa traga de pe portavioanele si distrugatoarele din Mediterana rachete de croaziera sau Tomahawk asupra unor tinte siriene, iar rusii sa aiba de ales daca sa le lase sa treaca (parte a unui razboi care nu este al lor) sau sa le intercepteze cu rachetele S-400 (zise infailibile). Problema rusilor consta in aceea ca, daca se hotarasc sa intercepteze rachetele americane, trebuie sa aiba o rata de succes de 100%: orice racheta americana care va lovi tinte siriene va fi o dovada ca rusii nu stapanesc tehnologia si ca sistemul lor de aparare este vulnerabil. Dar nici americanii nu vor cu adevarat sa afle raspunsul la intrebarea daca rachetele lor pot fi anhilate sau nu.

Consecinta acestor calcule este probabil foarte simpla: americanii vor lovi tinte siriene care nu implica prezenta ruseasca, iar rusii se vor face ca protesteaza. Si asa toata lumea isi va atinge obiectivele: americanii vor apara propria linie rosie, iar rusii nu vor intra intr-un razboi direct cu americanii din care sa iasa tare sifonati.

Restul miscarilor sunt de ‘atmosfera’: atragerea englezilor si francezilor in ofensiva anti-Assad, contestarea de care rusi a veridicitatii atacului chimic, etc.

Nu sunt de neglijat nici aspectele globale: Occidentul si Federatia Rusa au ajuns la un nivel de confruntare greu de dezamorsat, care presupune izolarea rusilor pentru cel putin o generatie si care naste o intrebare fundamentala: atunci cand nu exista nicio cale realista de de-conflictualizare ce putem face? Unul din raspunsuri, cel mai facil, este: escaladam conflictul pana la niveluri insuportabile de unde nu mai poate fi posibil decat un scenariu de detensionare…

Sambata dimineata, inevitabilul s-a produs: SUA, Marea Britanie si Franta au atacat tinte siriene, in primul rand o unitate de cercetare stiintifica din cartierul Barzah, Damasc, care se presupune ca ar produce arme chimice si biologice, o unitate de stocare a armelor chimice, situata la vest de Homs si un depozit de echipamente chimice si un post de comanda, situate langa Homs.

Americanii si aliatii lor au utilizat aviatia (bombardiere B1) pentru a trage mai multe rachete asupra sirienilor; rachetele au ocolit cu atentie orice posibile tinte rusesti, desi rusii nu au fost anuntati in prealabil de localizarea atacurilor. Generalul Joe Dunford, seful statelor majore reunite americane, a anuntat ca atacurile au fost mai importante decat cele din aprilie 2017, mentionand un numar de 118 rachete trase fata de 59 anul trecut.

Important este ca rusii nu au niciun motiv sa raspunda acestui atac prin actiuni impotriva americanilor; ei se vad nevoiti sa raspunda lovind tinte ale rebelilor sprijiniti de tarile vestice; in plus, ei se afla in incomoda pozitie de a evita orice masura care ar putea deranja Israelul sau armata kurzilor din nord-estul Siriei”, a scris Peiu pe ziare.com.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: