Prea mult se trage de timp in cazul Kovesi. Reactie la varful Parlamentului European: „Este momentul sa luati o decizie”

politica

Europarlamentarul PNL Rares Bogdan anunta ca vicepresedintele Grupului Verzilor/Alianta Libera Europeana din Parlamentul European, Gwendoline Delbos-Corfield, a cerut presedintiei finlandeze a Consiliului UE urgentarea procedurilor in privinta numirii Laurei Codruta Kovesi in fruntea Parchetului UE.

„BREAKING NEWS: Codruta Kovesi, o romanca, ceruta de urgenta la Parchetul UE

Pozitie ferma acum cateva minute in Comisia LIBE (Libertati Civile, Justitie Afaceri Interne). Gwendoline Delbos-Corfield, colega din Franta si vicepresedinte al Grupului Verzilor/Alianta Libera Europeana, a cerut presedintiei finlandeze a Consiliului UE urgentarea procedurilor in privinta numirii Laurei Codruta Kovesi in fruntea Parchetului UE. Si asta in contextul in care reprezentantii Finlandei au prezentat azi in Comisia LIBE prioritatile tarii lor.

Eurodeputata si-a manifestat suprinderea ca procedurile intarzie, de vreme ce contracandidatul ei a fost numit in fruntea Parchetului financiar din Franta. ‘Consiliul trebuie sa-si asume odata si-odata alegerea Laurei Codruta Kovesi ca sefa a EPO! Contracandidatul sau a preluat sefia unui parchet francez, deci nu mai are contracandidat si e momentul sa luati o decizie’, a spus Delbos-Corfield.

Va reamintesc, Parlamentul European o sustine pe Kovesi. Urmeaza negocieri cu Consiliul UE. Joia viitoare e foarte probabil ca P.E. sa-si confirme echipa de negociere, la Conferinta Presedintilor. Va tin la curent, fireste!”, scrie Rares Bogdan pe Facebook.

Dupa ce Parisul a renuntat la mijlocul lui iulie sa mai sustina candidatura francezului Jean-Francois Bohnert la sefia viitorului Parchet European, calea este deschisa pentru numirea celei care a dus lupta anticoruptie in Romania, scria Le Monde in urma cu doua saptamani.

Anchetele pe care va decide sa le lanseze si capacitatea ei de a menaja susceptibilitatile nationale fara a trada ambitia acestei noi institutii vor fi determinante pentru a credibiliza, sau nu, o astfel de arhitectura judiciara.

Parchetul European va efectua investigatii transfrontaliere in cazuri de frauda in care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10.000 de euro sau in cazuri de frauda in materie de TVA care implica daune de peste 10 milioane de euro.

Parchetul UE va colabora cu autoritatile nationale, cu Eurojust si Europol. Va exista un colegiu format din 22 de procurori, responsabil de luarea deciziilor privind chestiuni strategice.

Procurorii europeni delegati vor fi responsabili de desfasurarea investigatiilor penale.

Parchetul European va dispune de camere permanente, care vor monitoriza si directiona investigatiile.

Acum, toata puterea si responsabilitatea se va afla pe umerii magistratei Laura Kovesi, scrie Le Monde. Dupa ce Parisul a renuntat la mijlocul lui iulie sa mai sustina candidatura francezului Jean-Francois Bohnert la sefia viitorului Parchet European, calea este deschisa pentru numirea celei care a dus lupta anticoruptie in Romania. Anchetele pe care va decide sa le lanseze si capacitatea ei de a menaja susceptibilitatile nationale fara a trada ambitia acestei noi institutii vor fi determinante pentru a credibiliza, sau nu, o astfel de arhitectura judiciara, conchide Le Monde.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: