Precedent periculos: Google a scos de pe YouTube clipurile lui Alexei Navalnii, la cererea Moscovei

externe

Google a scos de pe YouTube clipurile lui Alexei Navalnii in care liderul opozitiei din Rusia indemna la proteste fata de planurile guvernului rus de a creste varsta pensionarii, dupa ce autoritatile ruse au informat ca videoclipurile incalca legea, scrie The Guardian.

Leonid Volkov, un consilier al lui Navalnii, a declarat ca decizia Google „este un caz clar de cenzura politica”. El a adaugat ca este pentru prima oara cand Google respecta o cerere a autoritatilor din Rusia de a bloca continutul unui membru al opozitiei.

Navalnii, care a fost trimis la 30 de zile de inchisoare luna trecuta pentru organizarea unor proteste ilegale, a facut apel la sustinatorii sai sa organizeze proteste nationale fata de planurile guvernului de a creste varsta de pensionare. In jur de 80% dintre rusi sunt impotriva planurilor iar sustinerea fata de Putin se afla la cel mai scazut nivel din ultimii patru ani.

Google a confirmat ca a scos videoclipurile. „Luam in considerare toate plangerile justificate din partea institutiilor de stat. De asemenea, le cerem creatorilor de continut sa respecte legile locale si politicile noastre privind reclamele”, a comunicat compania, potrivit News.ro.

Oficialii rusi au trimis o scrisoare catre Google luna trecuta in care cereau companiei sa blocheze videoclipurile lui Navalny pentru ca incalca legile electorale ale Rusiei, care interzic campania 24 de ore inainte de alegeri. Duminica, in Rusia au avut loc alegeri regionale.

Volkov a acuzat autoritatile ruse ca induc in eroare Google atunci cand spun ca videoclipurile lui Navalnii reprezinta „un amestec in alegeri”. „Mitingurile nu au nicio legatura cu alegerile”, a declarat el, adaugand apoi ca Google a inlaturat videoclipurile in regiuni din Rusia unde nu au loc alegeri.

Intre timp, mii de sustinatori ai lui Navalny, au protestat duminica in intreaga tara fata de planurile guvernului de a creste varsta de pensionare, iar OVD-Info, o grupare pentru apararea drepturilor omului, a comunicat ca 291 de persoane au fost arestate, scrie Reuters.

Mai mult despre:


Comentarii: