Precedentul care ii innebuneste pe borfasii PSD-ALDE. Judecatorii pot ignora deciziile CCR daca acestea incalca tratatele UE

news

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit in septembrie 2015 ca instantele din Italia sa nu aplice articolele dintr-o lege prin care s-au scazut termenele de prescriptie in cazul unor infractiuni de evaziune fiscala, se arata intr-o analiza publicata de ziare.com. Aceste prevederi ar fi impiedicat sa se pronunte condamnari intr-un numar considerabil de procese de frauda financiara si evaziune fiscala, aducand atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Concluzia CJUE a fost ca instantele nationale au sarcina de a asigura efectul deplin al articolelor din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE), lasand, daca este necesar, neaplicate dispozitiile de drept national care ar avea ca efect impiedicarea statului membru vizat sa respecte obligatiile care ii sunt impuse prin acest tratat.

In esenta, CJUE stabileste ca instanta nationala poate inlatura dispozitiile nationale pentru a proteja banii europeni. Un alt efect, in aceast caz, a primat legislatia europena, in dauna celei nationale.

Este vorba de dosarul C- 105/14, Ivo Taricco si altii, care a avut ca obiect o cerere de decizie preliminara formulata de Tribunale di Cuneo (Italia).

O solicitare aproape similara vor sa puna in discutie si magistratii care judeca dosarul Gala Bute-Elena Udrea. Judecatorii romani vor sa afle ce este prioritar – decizia Curtii Constitutionale privind completurile de 5 judecatori, sau legislatia europeana. Decizia CCR are ca efecte judecarea unor dosare solutionate definitiv, cu riscul ca faptele sa fie prescrise pana la o noua decizie, iar prejudiciul sa ramana nerecuperat.

Aceasta ar putea fi cea de-a cincea sesizare facuta de magistrati romani in cazul modificarilor legislative aduse Codurilor penale si Legilor justitiei de coalitia PSD-ALDE.

Citeste mai multe detalii pe ziare.com.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: