Precedentul Slobodan Milosevic. De ce decizia CPI ar trebui sa-i dea fiori reci lui Putin, experti in drept international explica efectele concrete ale mandatului de arestare a lui Vladimir Putin

analize

Este putin probabil ca presedintele rus Vladimir Putin sa fie incatusat in curand dupa ce Curtea Penala Internationala a emis un mandat de arestare pe numele sau, dar fosti oficiali americani si procurori pentru crime de razboi au declarat ca lumea fostului agent KGB s-a micsorat semnificativ dupa acest anunt, scrie NBC intr-o ampla analiza.

Acuzatia de vineri a Curtii, potrivit careia el a supravegheat crima de razboi de rapire si deportare ilegala a copiilor din Ucraina in Rusia, ii blocheaza la statutul de paria international si ii va limita drastic capacitatea de a calatori in afara Rusiei, au declarat expertii.

„Rezultatul este ca nu va calatori in niciun loc in care crede ca ar putea fi arestat”, a declarat Todd Buchwald, care a fost coordonator special al Biroului pentru justitie penala globala al Departamentului de Stat in administratiile Obama si Trump.

Desi CPI nu are o forta de politie proprie, mandatul „cordoneaza” cele 123 de tari care au semnat statutul care a creat curtea, deoarece Putin risca sa fie arestat daca calatoreste in oricare dintre ele, a declarat Buchwald, in prezent profesor de drept la Facultatea de Drept a Universitatii George Washington.

Conform statutului, aceste tari sunt obligate sa execute mandatele de arestare, indiferent de rangul acuzatului. Dar majoritatea guvernelor respecta, de asemenea, un principiu juridic international conform caruia sefii de stat au imunitate juridica in fata altor instante.

Si nu este clar cate guverne ar fi dispuse sa dea curs si sa-l aresteze pe presedintele unei puteri nucleare, bogate in petrol si cu un trecut de razbunare si de asasinate.

Secretarul de presa al lui Putin, Dmitri Peskov, a respins concluziile tribunalului. „Nu recunoastem aceasta instanta, nu recunoastem jurisdictia acestei instante. Acesta este modul in care tratam acest lucru”, a declarat el intr-o postare pe Telegram vineri.

Insa Putin va trebui sa ia in calcul pericolul de a fi arestat si dus la Haga, in Olanda, unde se afla sediul tribunalului.

De asemenea, mandatul „pune presiune asupra oricarui viitor guvern rus”, a declarat Wayne Jordash, un avocat britanic care conduce echipe de procurori si anchetatori locali si internationali in Ucraina. „Daca vor sa normalizeze relatiile cu comunitatea internationala, atunci exista o modalitate usoara de a face acest lucru: Sa-l predati pentru proces”, a spus el.

Exista un precedent in cazul in care o tara si-a predat liderul la tribunal pentru crime de razboi.

Mandatul de arestare emis in 1999 pe numele presedintelui de atunci al Serbiei, Slobodan Milosevic, de catre Tribunalul iugoslav al Natiunilor Unite pentru crime de razboi comise in Bosnia „a devenit vehiculul folosit pentru a-l indeparta din Serbia”, a declarat Dermot Groome, care a condus ancheta si urmarirea penala a lui Milosevic la Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie.

„Pe masura ce din ce in ce mai multi cetateni sarbi si membri ai armatei s-au saturat de controlul sau de fier asupra puterii si de faptul ca a risipit vietile tinerilor sarbi din tarile vecine Croatia, Bosnia si Kosovo, sprijinul sau s-a prabusit, iar in iunie 2001 a fost arestat de autoritatile sarbe si a fost trimis la Haga in baza acelui mandat de arestare, unde a fost judecat pentru crime internationale”, a declarat Groome, in prezent profesor la Penn State Dickinson Law.

Milosevic a murit inainte ca procesul sa se incheie, iar limitarile CPI sunt bine cunoscute. Omar Hassan al-Bashir, fostul presedinte al Sudanului, a fost pus sub acuzare, dar nu a fost niciodata arestat in tarile in care a calatorit.

Dar instanta a condamnat 10 persoane, inclusiv Thomas Lubanga, care a fost gasit vinovat de crime de razboi in 2012, pentru ca a folosit copii soldati in Republica Democrata Congo .

Si exista speranta ca mandatul de arestare a lui Putin ar putea diminua violenta excesiva si brutalitatea in Ucraina, unde Rusia a platit, de asemenea, un pret greu de la invazia din februarie 2022, unii estimand ca tara a pierdut aproximativ 200.000 de soldati in primul an de razboi.

Masura pune Rusia in garda cu privire la faptul ca procurorii internationali urmaresc indeaproape actiunile regimului pe campul de lupta si ca i-ar putea determina pe unii oficiali rusi sa se gandeasca de doua ori inainte de a executa ordine care i-ar putea pune in pericol din punct de vedere juridic, au declarat expertii.

Aceasta „pune presiune” asupra oamenilor din jurul lui Putin „sa se distanteze de el”, a spus Buchwald.

Cu toate acestea, Ian Brzezinski, senior fellow rezident la centrul de reflectie Atlantic Council si fost inalt oficial al Departamentului Apararii, a declarat ca nu are „speranta ca il vor tari pe Putin” in fata instantei, cu exceptia cazului in care se va produce o schimbare tectonica in valorile rusesti.

„Acest lucru va necesita o schimbare fundamentala in politica rusa, iar acest lucru nu pare a fi in curs de realizare pe termen scurt”, a spus el.

In ciuda pierderilor si a sanctiunilor economice cu care se confrunta Rusia, opozitia fata de razboi nu s-a materializat la scara larga in interiorul tarii si nici nu a creat o opozitie puternica impotriva lui Putin sau a regimului sau.

Dar Brzezinski a declarat ca decizia instantei a contribuit la sustinerea apelurilor occidentale de a sprijini efortul de razboi ucrainean si de a ajuta Kievul sa obtina o victorie decisiva, ascutind „argumentul moral din spatele acestei cauze” si servind ca un „memento puternic al brutalitatilor la care au fost supusi ucrainenii”.

Celor care pun la indoiala valoarea punerii sub acuzare a unui lider care s-ar putea sa nu ajunga niciodata in fata instantei, Buchwald le-a spus ca exista intotdeauna posibilitatea ca circumstantele sa se schimbe, citandu-l ca exemplu pe Milosevic.

„Nimeni nu a crezut vreodata ca vor pune mana pe Milosevic”, a spus el, adaugand: „Este o declaratie a hotararii comunitatii internationale si o reafirmare a importantei justitiei. … Este un eveniment important, chiar daca nu se vor atinge niciodata de Putin”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: