Precizari oficiale privind relaxarea restrictiilor: mai avem de asteptat. Veste buna pentru cei peste 65 de ani

news

Grupul de Comunicare Strategica a anuntat luni ca nu sunt avute in vedere masuri de relaxare a restrictiilor in perioada urmatoare. GCS mai precizeaza ca daca se va ajunge la relaxare, nu vor fi prevazute exceptii pentru anumite „categorii de persoane”.

Mai multi oficiali au declarat, in ultima saptamana, ca masuri de relaxare a restrictiilor ar putea fi luate dupa data de 15 mai. De asemenea, persoanele in varsta de peste 65 de ani ar fi urmat sa ramana in izolare si dupa relaxare. Adrian Streinu Cercel a anuntat ca a propus izolarea la domiciliu a persoanelor de peste 65 de ani pentru trei luni de acum inainte si chiar despartirea obligatorie a batranilor de familiile lor. Streinu Cercel a reunit propunerile in cadrul unui asa-zis proiect de relaxare a masurilor de combatere a raspandirii epidemiei.

GCS anunta ca nu Guvernul nu are astfel de planuri.

Comunicatul GCS:

Avand in vedere vehicularea in spatiul public a unor propuneri referitoare la eventuale masuri de relaxare a restrictiilor instituite pentru prevenirea raspandirii noului coronavirus (COVID-19), Grupul de Comunicare Strategica este abilitat sa faca urmatoarele precizari:

1. Masurile instituite pana in acest moment de autoritati isi dovedesc eficienta in combaterea raspandirii noului coronavirus (COVID-19) si se impune respectarea stricta a acestora si in perioada imediat urmatoare.

2. Eventualele masuri de relaxare a restrictiilor nu sunt avute in vedere pentru perioada imediat urmatoare din ratiuni de securitate sanitara.

3. Dezbaterile referitoare la ridicarea graduala a restrictiilor trebuie sa tina cont de evolutia epidemiologica in fapt, precum si de necesitatea prevenirii riscurilor referitoare la un alt val de infectare.

4. Autoritatile fac permanent estimari asupra evolutiei raspandirii virusului, care se bazeaza in primul rand pe comportamentul social si pe rata de conformare a cetatenilor fata de masurile deja adoptate.

5. In acest moment, dezbaterile publice referitoare la unele propuneri privind masurile de relaxare a restrictiilor privesc initiative individuale, care nu au facut obiectul analizelor sau deciziilor la nivelul forurilor autorizate. Astfel de propuneri vor fi discutate cu toti factorii implicati in gestionarea situatiei raspandirii noului coronavirus (COVID-19), tinand cont de toate riscurile si de identificarea masurilor care pot fi implementate pentru a garanta sanatatea cetatenilor.

6. In analiza referitoare la eventualele masuri de relaxare a restrictiilor se va tine cont de recomandarile Comisiei Europene, precum si de coordonarea cu celelalte state ale Uniunii Europene.

7. In privinta deciziilor referitoare la relaxarea masurilor de restrictie, se va tine cont de nevoia aplicarii acestora tuturor categoriilor de cetateni. Astfel, va fi avuta in vedere implementarea acelor solutii prin care sa beneficieze de aceste masuri toate categoriile de persoane, in conditii de siguranta sanitara, fara a impune restrictii suplimentare anumitor categorii de persoane.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: