Precizari sarcastice ale lui Florian Coldea privind isteria cu protocoalele SRI: „Acestea sunt chiar povesti izvorate dintr-o realitate paralela”

news

Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea sustine ca incheierea protocoalelor interinstitutionale este o practica internationala, inclusiv la nivelul UE si al NATO si ca, in acest moment, din cauza asaltului fara precedent in legatura cu protocolul SRI-Ministerul Public, Serviciul este in imposibilitatea de a actiona pentru contracararea actiunilor de terorism si spionaj, ceea ce risca sa vulnerabilizeze securitatea Romaniei si a aliatilor.

”Problematica cooperarii in baza unor protocoale este o practica internationala, incluzand la nivelul NATO si UE. Nu exista alta practica in lume. Fara a se realiza un cadru procedural, coerent pentru realizarea cooperarii, nu se poate coopera interinstitutional fara sa existe un protocol, mai ales cu serviciile de informatii. Dincolo de orice interpretari juridice, in practica, acestea aveau un caracter tehnic, functional limitativ, ca si un ghid, tocmai pentru a asigura legalitatea si prognozabilitatea, respectiv practica unitara la nivelul Serviciului”, a afirmat Florian Coldea dupa audierea sa in Comisia parlamentara pentru controlul SRI, care a durat 7 ore.

Fostul prim-adjunct al SRI a mai spus ca, in mod concret, se coopera conform competentelor legale ale fiecarei parti.

”Nu am cunostinta ca vreodata, pe durata mandatului meu, ofiteri SRI sa fi realizat sau intocmit un singur act de urmarire penala in vreun dosar. Acestea sunt chiar povesti izvorate dintr-o realitate paralela”, a adaugat el, citat de news.ro.

”Am supus atentiei comisiei faptul ca astazi, urmare a acestui asalt fara precedent asupra acestei problematici a cooperarii cu Ministerul Public, pentru realizarea atributiilor pe care Serviciul le mai are, inclusiv in ceea ce priveste decizia CCR, Serviciul este in imposibilitatea de a lucra pe baza unui protocol in ceea ce priveste infractiunile la adresa securitatii nationale, cum ar fi spionaj si terorismul. Astazi nu avem protocoale. Cum actionam pentru a proteja interesele Romaniei si ale aliatilor nostri? (…) Vulnerabilizam sau riscam sa vulnerabilizam nu doar securitatea nationala a Romaniei, ci si securitatea unor aliati de-ai nostri”, a sustinut Florian Coldea.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: