„Precum comunistii care criticau artistii care nu le erau pe plac”: „Croitoreasa” propusa de PSD la sefia ICR este pusa la punct de la Bruxelles

news

Liliana Turoiu, propunerea PSD la sefia ICR, este criticata pentru afirmatia stupida facuta marti, in timpul audierilor din comisiile de specialitate.

Turoiu a spus ca modul in care artistul plastic Dan Perjovschi abordeaza „teme sociale de actualitate” „nu se potrivesc” din perspectiv unui „avangardist” pentru a fi implementate de catre o institutie „a unui stat”.

„As vrea sa spun referitor la aceasta polemica pe marginea faptului ca Dan Perjovschi nu a acceptat o colaborare cu ICR este de inteles, pentru ca artisti care vin cu un astfel de demers si care vin din zona avangardei de obicei nu accepta o institutionalizare a artei lor. Tipul de demers pe care Dan Perjovschi il abordeaza in teme sociale de actualitate, practic, nu se potriveste in conceptia unui artist avangardist cu implementare lui de catre o institutie a unui stat”, a declarat Liliana Toroiu, intrebata daca ar „accepta spre a sustine o expozitie #rezist a lui Dan Perjovschi”. Intrebarea a fost adresata tuturor candidatilor audiati.

Citeste si: Creatoarea de moda propusa de PSD pentru sefia Institutului Cultural Roman a facut inca un pas important pentru a obtine aceasta pozitie

O reactie a venit de la europarlamentarul Cristian Preda, care a criticat-o pe „croitoreasa propusa de PSD la sefia ICR”.

„Croitoreasa propusa la sefia ICR a zis ca Dan Perjovschi e „prea avangardist pentru ICR”. Asta suna ca acuza de cosmopolitism adresata de comunisti artistilor care nu le erau pe plac. Din solidaritate cu Perjo, public aici un desen de-al lui. E din 2012. Nu e avangardist, ci de-a dreptul profetic…”, a scris Preda pe Facebook.

Liliana Turoiu si Mirel Talos au primit, marti, aviz favorabil din partea Comisiilor pentru cultura si media si a celei de politica externa din Senat pentru conducerea Institutului Cultural Roman.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: