Predoiu, acuzat ca perpetueaza „metehnele” PSD in Justitie. Doua asociatii de magistrati afirma ca „factorul politic continua sa pastreze rolul crucial in alegerea/revocarea procurorilor de rang inalt”

news

Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Initiativa pentru Justitie solicita ministrului Catalin Predoiu sa sesizeze Comisia de la Venetia privind noile proiecte de modificare a legilor Justitiei.

„Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Initiativa pentru Justitie remarca faptul ca vechile metehne sunt in continuare esentiale pentru activitatea ministrului Justitiei, indiferent de schimbarea de atitudine clamata public cu obstinatie, evitandu-se orice expunere in fata organismelor internationale relevante, ale caror opinii sunt ignorate in aspectele care nu convin initiatorului proiectelor de lege”, se precizeaza intr-un comunicat al Asociatiei Forumul Judecatorilor.

Astfel, spune sursa citata, desi prin Raportul MCV din 15 noiembrie 2017 Comisia Europeana a solicitat „punerea in practica a unui sistem robust si independent de numire a procurorilor de rang inalt, pe baza unor criterii clare si transparente, cu sprijinul Comisiei de la Venetia, recomandand inclusiv revizuirea prevederilor art. 132 alin. (1) din Constitutia Romaniei si modificarea Legii 303/2004, astfel incat avizul CSM sa capete caracter obligatoriu”, procedurile de numire a procurorilor de rang inalt propuse prin noile proiecte de lege, anuntate la 30 septembrie, „nu respecta recomandarile formulate constant prin rapoartele Comisiei Europene, rapoartele Grupului de State impotriva Coruptiei (GRECO) privind Romania si avizele Comisiei de la Venetia si Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni (CCPE).

„Factorul politic continua sa pastreze rolul crucial in alegerea/revocarea procurorilor de rang inalt, in conditiile in care recomandarile tuturor entitatilor internationale relevante au fost in sensul ca numirea in functiile cele mai inalte din parchete sa se faca printr-o procedura transparenta si bazata pe criterii obiective (‘sistem robust si independent de numire a procurorilor de rang inalt’), in cadrul careia Consiliului Superior al Magistraturii sa i se acorde un rol mult mai important. De altfel, prin Raportul MCV din 13 noiembrie 2018, Comisia Europeana a solicitat expres ‘respectarea avizelor negative ale CSM cu privire la numirea in posturi de conducere a procurorilor sau la revocarea procurorilor care ocupa posturi de conducere, pana la instituirea unui nou cadru legislativ’. Intarirea sistemului de control si echilibru din cadrul procedurilor de numire a procurorilor in cele mai inalte functii din Ministerul Public nu se poate baza pe buna credinta a unor politicieni”, mentioneaza sursa citata.

Potrivit reprezentantilor asociatiilor, se impune revizuirea sistemului de numire si revocare a procurorilor-sefi, procurorilor sefi-adjuncti si limitarea rolul ministrului Justitiei in aceste proceduri, simultan cu cresterea atributiilor Consiliului Superior al Magistraturii, si este necesara sesizarea Comisiei de la Venetia pentru a aprecia asupra proiectelor de modificare a legilor Justitiei prezentate la 30 septembrie de ministrul Catalin Predoiu.

„Potrivit art. 11 din Constitutia Romaniei, statul roman se obliga sa indeplineasca intocmai si cu buna-credinta obligatiile ce-i revin din tratatele la care este parte. Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern. Romania a aderat la Consiliul Europei ca urmare a deciziei de la 4 octombrie 1993, formulata prin Rezolutia 37/1993 a Comitetului de Ministri. Aderarea la Consiliul Europei, organizatie fondata pe principiile respectului pentru drepturile si libertatile fundamentale ale omului, pentru valorile democratiei si ale statului de drept, a constituit o etapa obligatorie in promovarea demersurilor Romaniei de aderare la Uniunea Europeana (UE) si la Organizatia Tratatului Nord-Atlantic (NATO). Executarea obligatiilor internationale care rezulta dintr-un tratat in vigoare pentru un anumit stat revine tuturor autoritatilor statale, inclusiv ministrului Justitiei”, precizeaza sursa mentionata.

Mai mult despre: ,

Comentarii: