Predoiu anunta cum va fi desfiintata Sectia Speciala: „Efectele interventiei sunt delicate”

politica

Un proiect de lege privind reglementarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie ar putea fi lansat in dezbatere de Ministerul Justitiei pana la 1 februarie, a anuntat miercuri ministrul Catalin Predoiu.

„Urmatorul pas ar fi sa creionam un proiect de lege pe care sa-l transmitem in dezbatere publica si ulterior CSM. Sigur ca e o perioada dificila cu aceste interviuri (pentru numirea sefilor marilor parchete – n.r.) care absorb cam 8 – 10 ore pe zi din agenda ministrului si a unuia dintre secretarii de stat, dar ne vom descurca si in aceste conditii ca in perioada urmatoare sa lansam in dezbatere un proiect. Am discutat cu specialisti din minister diverse optiuni tehnice cu privire la acest proiect, studiem, nu este simplu, chiar daca este vorba pana la urma de cateva articole care reglementeaza Sectia speciala, dar efectele interventiei sunt de asemenea delicate si trebuie sa le cantarim, cu atentie – legat de dosarele care s-au generat, de competentele care sunt in joc, de garantiile pe care trebuie sa le oferim celor care se tem ca s-ar putea intampla abuzuri in viitor, dar si de necesitatea de a avea un aparat care cu adevarat se poate ocupa de infractionalitate, de coruptie”, a declarat Predoiu, la Ministerul Justitiei.

Potrivit acestuia, proiectul de lege ar putea fi lansat in dezbatere publica pana la data de 1 februarie.

„Am un orizont de timp, nu vreau s-o lungim prea mult pentru ca noi ne-am precizat pozitia. Eu sper ca pana la 1 februarie sa putem lansa in dezbatere publica un proiect si nu ca sper, gasesc probabil acest lucru”, a afirmat ministrul Justitiei.

Guvernul a adoptat, pe 27 decembrie 2019, Memorandumul inaintat de Ministerul Justitiei prin care se propune desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ).

Ministrul Catalin Predoiu afirma, la acea data, in legatura cu memorandumul propus privind desfiintarea SIIJ, ca aceasta este o institutie sui generis care iese din principiile de functionare ale Ministerului Public, prin modul de reglementare a functionarii. El a subliniat ca propunerea sa are in vedere si „dimensiunea externa a activitatii acestei sectii”.

Premierul Ludovic Orban a precizat ca propunerea MJ de desfiintare a acestei sectii i se pare corecta, fiind de altfel si in programul de guvernare.

Adoptarea acestui Memorandum nu inseamna ca Guvernul desfiinteaza SIIJ, ci ca isi asuma ca pozitie oficiala solutia propusa de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. Urmatorul pas va fi elaborarea de catre Guvern a unui proiect de lege pe acest subiect pe care il va inainta Parlamentului pentru dezbatere, au precizat, la acea data, pentru Agerpres, surse guvernamentale.

Mai mult despre:

Comentarii: