Predoiu anunta de ce s-a abtinut la votul privind alegerea noului sef CSM. Semnal pentru magistrati

politica

Ministerul Justitiei considera ca ar fi un semnal pozitiv, inclusiv pentru coeziunea sistemului judiciar, ca viitorul presedinte al CSM sa fie ales in urma unei majoritati generate de magistratii din plenul CSM, nu determinat la limita pe baza unui vot hotarator al unui factor politic reprezentat in CSM de ministrul Justitiei. Catalin Predoiu s-a abtinut la votul privind alegerea noului sef al CSM.

”Ministerul Justitiei considera ca ar fi extrem de pozitiv, inclusiv ca semnal pentru coeziunea sistemului judiciar ca viitorul presedinte al CSM sa fie ales in urma unei majoritati generate de magistratii din plenul CSM, nu determinat la limita pe baza unui vot hotarator al unui factor politic reprezentat in CSM de ministrul Justitiei. O astfel de evolutie ar raspunde si criticilor/recomandarilor din cadrul Raportului MCV care constata sciziunile din cadrul CSM si sistemul judiciar, considerandu-le o vulnerabilitate la adresa functionalitatii sistemului”, a afirmat ministrul Justitiei Catalin Predoiu, in discursul rostit la aniversarea a 15 ani de la infiintarea DIICOT.

Potrivit unui comunicat al MJ, Ministerul Justitiei considera ca CSM, inclusiv prin conduita noului presedinte care va fi ales, trebuie sa fie deschis si constructiv cu partenerii europeni pentru realizarea recomandarilor MCV, GRECO si ale Comisiei de la Venetia.

Ministrul si-a exprimar speranta ca pana la urmatoarele sedinte de Sectie de judecatori si de Plen, magistratii din CSM sa dea dovada de dialog, intelepciune si moderatie si sa genereze o majoritate larga care sa aleaga un nou presedinte al CSM.

In opinia sa, iesirea din blocajul CSM este o conditie pentru a se putea aborda temele esentiale ale anului 2020: modificarea Legilor justitiei si ale Codurilor Penale, imbunatatirea Raportului de tara.

Alegerea noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amanata marti pentru saptamana viitoare.

Magistratii au supus de doua ori la vot candidatura judecatorului Nicoleta Tint, de fiecare data inregistrandu-se 9 voturi ”pentru” si 9 voturi ”impotriva”, votul ministrului Justitiei fiind cel care ar fi putut face diferenta.

Mai mult despre:

Comentarii: