Predoiu face un pas in spate, infrangere si pentru PSD-PNL. Bruxellesul i-a pus la punct, legea avertizorului de integritate trebuie modificata in acord cu recomandarile europene

politica

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a solicitat ca proiectul privind protectia avertizorilor de interes public, aflat la reexaminare la Camera Deputatilor, sa fie retrimis Comisiei juridice pentru a fi introduse observatiile si recomandarile Comisiei Europene care au in vedere aplicarea „cat la fidela” a directivei in domeniu.

„In cadrul discutiilor cu Comisia Europeana in contextul PNRR pe Jalonul 430, ca urmare a analizei de catre Comisia Europeana a proiectului de lege, reprezentantii Comisiei au formulat o serie de observatii referitoare a textul proiectului de lege, observatii care au vizat atat solutiile nou-introduse in cadrul procesului legislativ de reexaminare (raportarile anonime), cat si solutii preexistente (cu privire la care Comisia a fost informata in cadrul discutiilor PNRR)”, se arata intr-o scrisoare a ministrului Predoiu, care a fost discutata in sedinta de marti a Biroului permanent al Camerei Deputatilor.

Potrivit ministrului, reprezentantii executivului comunitar au propus completarea articolului 2 cu un nou alineat care sa prevada ca legea se aplica de asemenea persoanelor care raporteaza sau dezvaluie public informatii privind incalcari ale legii in mod anonim.

O alta recomandare a reprezentantilor Comisiei Europene se refera la reformularea alineatului 1 al articolului 2.

Comisia Europeana a criticat si solutia nou-introdusa la Senat cu privire la articolul 6 alineatul 2, „recomandand reformularea textului prin eliminarea cerintelor referitoare la datele de contact si calitatea persoanei care raporteaza”.

„Recomandarea vizeaza necesitatea de a evita posibilitatea de a compromite anonimatul avertizorului de interes public”, a explicat Predoiu.

„In ceea ce priveste solutiile de la art. 33 si art. 34 din proiect, care reglementeaza elaborarea si revizuirea procedurilor interne, precum si infiintarea structurii specializate din cadrul ANI, s-a precizat ca este necesara reducerea termenului de la 60 zile la 30 de zile astfel ca termenul de implementare sa coincida cu termenul la care urmeaza a se solicita urmatoarea transa din PNRR”, a completat ministrul Justitiei.

Pe 1 septembrie, Senatul a adoptat proiectul legii privind protectia avertizorilor in interes public, reexaminata ca urmare a unei cereri formulate de presedintele Klaus Iohannis, fiind preluate obiectiile formulate de seful statului.

Proiectul, initiat de Guvern, a fost adoptat initial in luna iunie de Parlament si apoi retrimis la reexaminare de seful statului.

Actul normativ stabileste cadrul general in materia protectiei persoanelor care raporteaza incalcari ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile sa se produca in cadrul autoritatilor, institutiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum si in cadrul persoanelor juridice de drept privat.

Legea vizeaza transpunerea in legislatia nationala a Directivei (UE) 2019/1937 a Parlamentului European si a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protectia persoanelor care raporteaza incalcari ale dreptului Uniunii.

Potrivit unui amendament al Senatului, raportarile anonime trebuie sa includa calitatea persoanei care face raportarea.

In 21 septembrie, Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat un raport de admitere a proiectului in forma Senatului.

Proiectul se afla inscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: