Predoiu, furios ca a trebuit sa plece de la Justitie, da vina pe Ciolos: „Asta e, Ciolos a avut jocuri europene in picioare, calit in negocieri de anvergura ani de zile la rand”

politica

Catalin Predoiu anunta ca ar fi putut sa ramana in continuare ministru al Justitiei daca nu ar fi fost Dacian Ciolos. „Am fi continuat, daca expertiza de negocieri a USR la formarea guvernului nu ar fi fost atat de greu de depasit. Asta e, Ciolos a avut jocuri europene in picioare, calit in negocieri de anvergura ani de zile la rand! Noi, mai ca la negocierile traditionale de pe Dambovita”, isi varsa oful Predoiu.

„Ziua de dupa. De ieri, am incheiat mandatul de ministru. De astazi, pot vorbi neincorsetat de constrangerile inerente unei functii oficiale. Si voi vorbi. Am fost onorat sa duc acest mandat, ca si pe precedentele. Inca o data le multumesc colegilor din Ministerul Justitiei care au pus umarul, foarte buni, o sa ii apar in continuare ca parlamentar.

Am fi continuat, daca expertiza de negocieri a USR la formarea guvernului nu ar fi fost atat de greu de depasit. Asta e, Ciolos a avut jocuri europene in picioare, calit in negocieri de anvergura ani de zile la rand! Noi, mai ca la negocierile traditionale de pe Dambovita.

Ieri seara, am avut o discutie normala ‘predare/primire’ cu Stelian Ion. O sa il sprijin cat pot, in fond, facem parte din aceeasi coalitie, dar o sa imi dau si cu parerea cand cred ca am solutii pe care nu le vede.

Legat de mandat, am publicat ieri pe site un bilant de masuri concrete, nu ”bla-bla”. (http://www.just.ro/…/Raport-Ministrul-Justitiei-4-nov…)”, a scris Predoiu pe Facebook.

El a explicat si de ce nu a reusit sa desfiinteze Sectia Speciala.

„Stiu ca multi imi reproseaza ca nu am desfiintat SIIJ. Uita ca un ministru nu poate lucra decat in cadrul mandatului programului de guvernare si in marja deciziei prim ministrului. Ministerul Justitiei si-a indeplinit obligatia din programul de guvernare al guvernului Orban 2.

Ea suna asa: ‘1. Finalizarea proiectului de lege privind desfiintarea SIIJ’. Proiectul a fost finalizat in februarie si trimis la CSM pentru avizare, unde este si astazi, desi am cerut acest aviz prin scrisori oficiale repetate.

De ce doar atat ca obiectiv? Pentru simplul motiv ca nu am avut majoritate care sa ne treaca proiectul. Majoritatea PSD respinsese deja doua proiecte de desfiintare a SIIJ in Parlament. De ce nu OUG? Pentru doua motive, intre care consecinta ca ar fi avut aceeasi soarta dupa 2-3 saptamani, respinsa in Parlament de majoritatea PSD, timp in care s-ar fi creat o serie de situatii tranzitorii imposibil de gestionat fara riscul pierderii unor dosare, specialistii stiu la ce ma refer. Acum exista aceasta majoritate pro-justitie si ma bucur ca a fost anuntat termenul ianuarie pentru desfiintarea SIIJ.

Nu mi-a fost clar daca prin lege sau OUG. Daca e sa fie prin lege, ar trebui ca CSM (care de regula isi ia vacanta pana la 15.01) sa dea pana atunci avizul pe proiectul MJ deja depus de cateva luni la CSM, iar Parlamentul sa faca o sesiune extraordinara.

Daca e OUG, incepand de azi se poate da in fiecare zi, Guvernul Citu are si capacitatea (juridica) deplina si majoritate parlamentara”, a mai scris Predoiu.

Stelian Ion a preluat, miercuri seara, mandatul de ministru al Justitiei de la predecesorul sau Catalin Predoiu.

Stelian Ion a venit la sediul MJ dupa ce a participat la prima reuniune a noului Guvern la Palatul Victoria.

Inainte de a-i preda mandatul, Catalin Predoiu a facut o scurta declaratie presei, in care a explicat ca indeplinirea obiectivelor in domeniul Justitiei nu se poate face fara o cooperare intre Guvern si Parlament, dar si din partea asociatiilor magistratilor.

„Trebuie sa ne concentram pe realizarea unor asteptari din partea cetatenilor. Fara o cooperare intre Legislativ si Executiv obiectivele Justitiei nu pot fi atinse, indiferent cate eforturi fac Ministerul Justitiei si domnul ministru Stelian Ion. Este nevoie de suport din partea Parlamentului. Aceasta conditie este acum intrunita, de ieri avem o majoritate pro-justitie in Parlamentul Romaniei, avem o unitate de obiective intre Executiv si majoritatea din Legislativ, o unitate de obiective care nu a existat pana ieri. Se stie bine ca obiectivele Guvernului Orban in justitie nu erau si obiectivele majoritatii PSD din Parlament. Dar acest impediment este acum inlaturat prin vointa cetatenilor. As mai adauga faptul ca pentru un mandat de succes este nevoie si de sprijinul Ministerului Finantelor si de foarte multa cooperare din partea sistemului judiciar. Nu ma refer doar la CSM, ma refer si la asociatiile magistratilor”, a spus Predoiu, dupa ce l-a primit pe Stelian Ion la sediul MJ.

Mai mult despre:

Comentarii: