politica

Predoiu s-a intalnit cu ambasadoarea Finlandei. El a promis „consolidarea institutiilor anticoruptie”, insa 50% din propunerile DNA au fost respinse

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a discutat cu Marjut Akola, ambasadoarea Finlandei in Romania, despre stadiul proiectelor legilor Justitiei, al proiectului de lege privind protectia avertizorilor de integritate, dar si propuneri de teme privind cooperarea bilaterala. Predoiu a subliniat prevederile care consolideaza independenta judecatorilor si procurorilor si determinarea Guvernului de a continua sustinerea institutiilor anticoruptie si anticrima organizata.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, miercuri, de Ministerul Justitiei, diplomatul finlandez a apreciat, in cadrul intalnirii, eforturile facute de MJ pentru a realiza obiectivele din cadrul MCV si Rule of Law, intr-un context dificil.

Cei doi oficiali au discutat aspecte esentiale care tin de functionalitatea sistemului judiciar, consolidarea institutiilor anticoruptie si anticrima organizata, calendarul adoptarii legilor Justitiei.

Astfel, ministrul Predoiu a subliniat prevederile din proiecte care consolideaza independenta judecatorilor si procurorilor si determinarea Guvernului de a continua politica de sustinere a institutiilor anticoruptie si anticrima organizata, inclusiv prin prevederi legislative, exemplificand cu primirea propunerilor din partea DNA si DIICOT privind scaderea pragului de vechime pentru eligibilitatea procurorilor in vederea recrutarii in cadrul celor doua parchete specializate si posibilitatea detasarii procurorilor in cadrul acestora, ca masuri temporare pana la rezolvarea deficitului de personal.

Citeste si: Predoiu anunta ca doar 50% din amendamentele DNA la legile Justitiei au fost acceptate: „Proiectele sunt sustinute de coalitia PSD-PNL-UDMR”

De asemenea, ministrul Justitiei a subliniat ca, in prezent, Romania este monitorizata prin doua instrumente similare, MCV, dar si Rule of Law, acest din urma mecanism fiind aplicabil tuturor statelor europene, adoptarea proiectelor legilor Justitei fiind un obiectiv esential in cadrul MCV.

„Ambasadoarea Finlandei a propus initierea si derularea unor proiecte bilaterale pe teme de interes pentru ambele state, un exemplu fiind prevenirea si anchetarea infractiunilor bazate pe ura (”hate crime”), in special in mediul online, ministrul Justitiei raspunzand favorabil, subliniind ca ministerul roman a lansat deja o cooperare pe acest domeniu cu ministerul german al Justitiei. Nu in ultimul rand, oficialul finlandez a reamintit decizia Guvernului Finlandei de a sustine aderarea Romaniei, impreuna cu Bulgaria si Croatia, la spatiul Schengen”, scrie in comunicat.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

BREAKING Clotilde Armand, trimisa in judecata chiar in ziua in care si-a depus candidatura. Acuzatiile procurorilor si reactia primarului Sectorului 1

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a fost trimisa joi in judecata de procurori, la putin…

37 de minute ago

Surse: Ciolacu s-a intalnit cu Dan Voiculescu de mai multe ori in ultimele zile. Presiuni pentru ca Piedone sa fie retras in favoarea lui Firea

Premierul PSD Marcel Ciolacu s-a intalnit de cateva ori, in aceste zile, cu Dan Voiculescu…

42 de minute ago

Polonia vrea sa-i trimita inapoi in Ucraina pe barbatii care au fugit de incorporare: „Multi polonezi sunt indignati cand vad tineri ucraineni in hoteluri si cafenele”

Ministrul polonez al Apararii, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat ca Polonia este pregatita sa ajute Ucraina…

2 ore ago

Clotilde Armand si-a depus candidatura cu un mesaj ofensiv: „Marcele, priveste-ne cu atentie. Noi suntem cei care te vor trimite inapoi la covrigarie”

Clotilde Armand si-a depus, joi, candidatura pentru un un nou mandat la Primaria Sectorului 1.…

O oră ago

Ciolacu si Grindeanu au mutat guvernul la Timisoara ca sa-l ajute pe Simonis sa castige alegerile. Promite stadion si spital la Timisoara

Premierul Ciolacu, avandu-l alaturi pe Sorin Grindeanu, au organizat sedinta de guvern de miercuri la…

O oră ago

Tancul drona de 12 tone. SUA testeaza o varianta mai mare si mai puternica a unui tanc drona robotizata de tip Terminator – Video

DARPA (Agentia americana pentru proiecte de cercetare avansata in domeniul apararii) a anuntat ca programul…

O oră ago