Pregatiri febrile pentru adoptarea monedei euro in Bulgaria la 1 ianuarie 2026

Dupa adoptarea monedei euro de catre Bulgaria, timp de o luna bancomatele din intreaga tara vor distribui doar euro. Aceasta masura va fi in vigoare in timpul fazei de dubla circulatie, cand atat leva, cat si euro vor avea curs legal de plata. Potrivit Bancii Nationale a Bulgariei (BNB), data oficiala pentru intrarea Bulgariei in zona euro este estimata sa fie 1 ianuarie 2026, potrivit Novinite.
Pregatirile pentru baterea monedelor euro bulgaresti sunt in curs de desfasurare. Designurile nationale au fost aprobate, au fost obtinute formele brute ale monedelor, iar contractele pentru productia si livrarea acestora sunt deja incheiate. Baterea monedelor va incepe imediat dupa ce Consiliul Uniunii Europene va emite o decizie formala privind adoptarea monedei euro de catre Bulgaria in temeiul articolului 140 alineatul (2) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.
Numarul de monede euro care vor fi batute va servi in principal la inlocuirea monedelor bulgaresti care se asteapta sa fie returnate Bancii Nationale. Cantitatile necesare nu sunt fixe si vor fi determinate in functie de dinamica circulatiei monedelor, cererea pentru fiecare denominatie, rezervele existente ale BNB si cresterea masei monetare.
Desi monedele euro sunt de competenta nationala, Banca Centrala Europeana (BCE) trebuie sa aprobe planurile de productie. Daca Bulgaria decide sa emita monede cu un design nou, cum ar fi monedele comemorative de 2 EUR, Comisia Europeana trebuie notificata si va publica informatiile in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Monedele si bancnotele euro vor fi puse in circulatie la data oficiala a adoptarii monedei euro. Distributia lor initiala va fi limitata la Bulgaria, dar, odata emise, vor fi valabile ca mijloc legal de plata in intreaga zona euro.
BNB va asigura o aprovizionare suficienta cu bancnote si monede euro pentru primul an de circulatie a monedei euro.
Cantitatile se vor baza pe solicitarile si retragerile anterioare ale bancilor. Monedele bulgaresti retrase din circulatie nu vor fi reutilizate ca material pentru productia de monede euro. BNB a desemnat facilitati securizate pentru depozitarea bancnotelor si monedelor in leva retrase.
Sursa bancnotelor euro este deja determinata si s-au luat masuri pentru a asigura o cantitate suficienta pentru inlocuirea leva in primul an. Seturi de inceput cu monede euro bulgaresti vor fi puse la dispozitie inainte de data tranzitiei. Bancile vor vinde aceste seturi atat comerciantilor, cat si persoanelor fizice, in timp ce BNB si Posta Bulgara le vor oferi doar persoanelor fizice. Cu toate acestea, aceste monede nu pot fi utilizate inainte de introducerea oficiala a euro.
Moneda de 2 euro va avea o inscriptie pe marginea sa in alfabet chirilic: „Dumnezeu sa ocroteasca Bulgaria” („БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ”), cu o jumatate a inscriptiei aparand inversata. Acest design urmeaza traditiile monetare bulgare din 1882 pana in 1943, cand inscriptii similare apareau toate cu majuscule si fara semne de punctuatie. Alte tari din zona euro folosesc, de asemenea, inscriptii pe muchie pe monedele lor de 2 E, cum ar fi Germania („EINIGKEIT UND RECHT UND FREIHEIT”), Letonia („DIEVS * SVETI * LATVIJU”), Lituania („LAISVE * VIENYBE * GEROVE *”), Olanda („GOD * ZIJ * MET * ONS *”) si Croatia („O LIJEPA O DRAGA O SLATKA SLOBODO”).
In timpul lunii cu dubla circulatie, bancnotele si monedele in leva pot fi folosite in continuare pentru plati, dar bancomatele vor elibera doar euro. Platile in numerar pentru obligatii publice, cum ar fi impozitele si taxele de stat, vor fi acceptate in leva numai daca sunt efectuate personal; transferurile bancare trebuie sa fie in euro de la data inceperii. Sistemele de plata in leva ale BNB (BISERA 6 si RINGS) vor inceta sa functioneze la data adoptarii euro.
La ghiseele bancilor, tranzactiile cu leva vor fi in continuare posibile, inclusiv platile in numerar catre institutiile publice prin intermediul ghiseelor. Orice rest trebuie sa fie in euro. Cu toate acestea, transferurile bancare si alte plati prin cont trebuie sa fie in euro.
Bancnotele si monedele in leva deteriorate pot fi schimbate in euro la BNB, conform procedurilor oficiale si la un curs de schimb fix. Timp de 12 luni de la introducerea euro, bancile sunt obligate sa schimbe leva in euro. Dupa aceasta perioada, bancile individuale pot alege daca vor continua sa ofere serviciul. Cu toate acestea, BNB va oferi schimburi de leva in euro pe termen nelimitat.
Comerciantii vor putea obtine bancnote si monede euro inainte de data tranzitiei prin acorduri cu bancile comerciale. Aceste fonduri, insa, nu trebuie sa intre in circulatie inainte de trecerea oficiala la euro. Intreprinderile sunt sfatuite sa se coordoneze direct cu bancile lor cu privire la termenii de acces timpuriu la euro pentru a asigura pregatirea pentru tranzitie.