„Pregatiti-va de RAZBOI”. Fondatorul influentei Stratfor indica TARILE care vor provoca o noua conflagratie mondiala

externe

George Friedman, fondatorul agentiei de inteligenta globala Stratfor, a publicat o carte intitulata „Urmatorii 100 ani”, in care a facut mai multe previziuni.

Intr-un interviu acordat publicatiei Business Insider, citat de ziare.com, pe tema viitorului, George Friedman sustine ca omenirea trebuie sa se pregateasca de un razboi.

El a dorit chiar sa puna un pariu ca in acest secol vom avea parte de un razboi, oferind drept argument istoria, dar si faptul ca anumite tari sunt in continua ascensiune, in timp ce altele sunt in declin.

„Am sa va ofer o statistica. Nu a existat niciodata un secol care sa nu fi avut un razboi sistematic – asta insemnand ca intregul sistem s-a cutremurat. De la ‘Razboiul de Sapte ani’ din Europa pana la razboaiele napoleoniene din secolul al 19-lea, la razboaiele mondiale, fiecare secol are cate unul. Doriti sa pariati ca acesta va fi singurul secol care nu are unul? Accept pariul!

Cand ai tari precum Germania, China si Rusia cu declinul sau, iar ele sunt inlocuite de altele, acela este momentul in care razboiul sistematic incepe. Atunci devine periculos pentru ca ele (tarile in curs de dezvoltare – n.red.) nu au atins inca un echilibru. Germania s-a unit in 1871 si iadul s-a dezlantuit. Japonia a crescut la inceputul secolului ’20 si apoi am avut un haos. Asa ca ne uitam la o schimbare sistematica. Fiti pregatiti de razboi!”, a spus Friedman.

Intrebat care sunt tarile cu cea mai mare probabilitate de a intra in razboi, Friedman a oferit cateva exemple.

„Ei bine, tarile cu cea mai mare probabilitate de dezvoltare sunt Japonia, Turcia si Polonia. Asa ca as spune ca Estul Europei, Orientul Mijlociu si un razboi maritim al Japoniei, cu SUA bucurandu-se de placerile ei. Dar de fiecare data noile puteri aparute trebuie sa-si caute echilibrul. Noile puteri se dezvolta, vechile puteri sunt in declin. Nu procesul in sine este periculos, ci pozitia in curs de dezvoltare este cea periculoasa”, a completat Friedman.

Totusi, Friedman a mentionat ca nu crede ca ipoteza unui razboi nuclear ar trebui luata in calcul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: