„Pregatiti-va. Vin vremuri grele”. Avertismentul unui fost ministru dupa cea mai neagra zi de la criza financiara din 2008

pagina verde

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sanatatii in Guvernul Ciolos, avertizeaza ca ca „vin vremuri grele” ca urmare a deciziei guvernului de a impozita suplimentar marile companii din Romania. 

“’Cele 7,2 milioane de romani de la Pilonul II de pensii private au pierdut miercuri 330 milioane de euro in contextul in care pachetul de taxe anuntat de Guvern a dus la prabusiri bursiere si miscari ale curbei de randament’, potrivit calculelor Asociatiei Pentru Pensiile Administrate Private (APAPR).

Caderea actiunilor astazi a fost mai abrupta decat la declansarea crizei financiare globale in 2008. Maine cu siguranta va continua pe acelasi trend.

Astazi, fiecare familie de romani a pierdut bani. Multi bani. Bani din propriul buzunar… daca vi-l amintiti pe Dragnea cum se batea peste buzunar cand explica programul de guvernare.

Sigur, pentru asta trebuie sa intelegi ca banii nu vin de la BNR, iar pensiile nu vin de la Olguta. Cand totul se va pravali insa peste oamenii care astazi nu inteleg ce se intampla, va fi deja tarziu. Aceasta catastrofa nationala trebuie oprita. Pregatiti-va. Vin vremuri grele”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.

Fondurile de pensii private sunt printre cei mai mari actionari ai companiilor lovite dur miercuri la bursa, printre care Banca Transilvania (prabusire chiar si 20%), BRD (minus 16%), Romgaz (8%).

„Masurile propuse de proiectul de OUG pentru Pilonul II de pensii private desfiinteaza de facto acest sistem de economisire a populatiei pentru varsta pensionarii, cu efecte devastatoare asupra veniturilor viitoare ale romanilor, asupra pietei de capital, intregului sector financiar si economiei romanesti in ansamblul ei“, avertizeaza APAPR.

Totodata, actionarii celor sapte administratori de pensii private Pilon II din Romania sunt obligati sa efectueze infuzii de capital de 3,7 miliarde de lei (800 mil. euro), potrivit unei Ordonante de Urgenta publicata pe 18 decembrie de Ministerul Finantelor. Suma suplimentara pe care ar trebui sa o aduca actionarii a fost calculata de Mihai Bobocea, purtator de cuvant al APAPR.

„Indemnul de a-si retrage contributiile nu face altceva decat sa pulverizeze Pilonul II“, spune Mihai Bobocea pentru ZF.

In prezent capitalul social al celor sapte administratori este de circa 341 mil. lei, ceea ce inseamna ca actionarii trebuie sa realizeze infuzii de 10 ori mai mari.

„La Articolul 60, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(1) Capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii este echivalentul ”n lei, calculat si actualizat ”n raport cu valoarea contributiilor participantilor, respectiv: a) 5% din valoarea contributiilor, daca aceasta este sub 100 milioane euro; b) 7% din valoarea contributiilor, daca aceasta este ”ntre 100 milioane euro si 500 milioane euro; c) 10% din valoarea contributiilor, daca aceasta este peste 500 milioane euro“, se arata in ordonanta de urgenta.

Cele sapte fonduri de pensii private Pilon II din Romania, care administreaza banii de pensie a 7,2 milioane de romani, au investitii de 7,1 miliarde de lei la bursa romaneasca ”n S1/2018, ”n urcare cu 1,7% fata de finele anului 2017, potrivit calculelor ZF facute pe baza rapoartelor semestriale.

Spre comparatie, expunerea cumulata a acestora la BVB a urcat cu 11,3% fata de S1/2017 pe fondul procesului de acumulare de actiuni, prin noi investitii precum Sphera Group (listata ”n noiembrie 2017), dar si ca urmare a aprecierii unor actiuni din portofoliu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: