Premiera, Ciolacu a dat afara o PSD-ista. Directoarea adjuncta a DNSC a fost acuzata de fostul ambasador SUA ca este o „sustinatoare a comunistilor chinezi”

politica

Maria-Manuela Catrina a fost eliberata, la cerere, din functia de director adjunct al directorului Directoratului National de Securitate Cibernetica, cu rang de subsecretar de stat, conform unei Decizii a prim-ministrului publicate vineri in Monitorul Oficial. Catrina a fost acuzata recent de catre fostul ambasador SUA in Romania, Adrian Zuckerman, ca este o „sustinatoare a comunistilro chinezi”. „Demisia” lui Catrina a aparut la doar 2 saptamani dupa acuzatiile lui Zuckerman.

„Avand in vedere Cererea doamnei Maria-Manuela Catrina, inregistrata la Cabinetul prim-ministrului cu nr. 5/5.439 din 13 iunie 2024 (…) prim-ministrul emite prezenta decizie. La data intrarii in vigoare a prezentei decizii, doamna MariaManuela Catrina se elibereaza, la cerere, din functia de director adjunct al directorului Directoratului National de Securitate Cibernetica, cu rang de subsecretar de stat”, se mentioneaza in Decizia publicata in MO.

Maria-Manuela Catrina a precizat ca a decis sa isi prezinte demisia pentru ca in actuala formula este „limitata in demersul de punere in practica a proiectelor care conteaza pentru Romania”.

„Ultimul an jumate a fost intens si plin, cu multe proiecte realizate in zona securitatii cibernetice, dar cu un consum si un efort personal mai mult decat e normal. Multumesc in primul rand comunitatii de cyber si partenerilor transatlantici pentru increderea de a construi impreuna. Si multumesc micii dar inimoasei echipe pe care am construit-o si cu care am facut de multe ori imposibilul posibil. Am decis sa imi prezint demisia intrucat in actuala formula sunt limitata in demersul de punere in practica a proiectelor care conteaza pentru Romania. Sunt si raman inainte de toate un om politic, asa incat decizia a fost luata cu consultarea colegilor de partid. Valorile se traiesc si aceasta decizie este in primul rand o reafirmare a angajamentului meu fata de valorile constitutionale democratice. Voi ramane in continuare partener in constructia unei securitati cibernetice robuste si sustinator al intereselor nationale, si sper ca aceasta decizie sa fie un punct de reflectie pentru toti cei implicati in guvernarea si protectia tarii noastre. Mereu sunt noi proiecte importante in care ma voi implica activ cu aceiasi energie si dedicare”, a scris Maria-Manuela Catrina pe pagina sa de Facebook.

Cel mai probabil, Catrina a fost fortata sa isi dea demisia dupa acuzatiile fostului ambasador SUA in Romania.

Citeste si: Fostul ambasador SUA la Bucuresti o acuza pe directoarea adjuncta a DNSC, Manuela Catrina, ca ar fi o „sustinatoare a conunistilor chinezi”: „In Romania exista tradatori care sustin China sau Rusia”

Fostul ambasador al SUA in Romania, Adrian Zuckerman, a lansat recent o serie de acuzatii la adresa directorului adjunct al Directoratului National de Securitate Cibernetica (DNSC), Manuela Catrina, privind legaturile sale cu China, afirmand ca se cunoaste foarte bine ca aceasta sustine interesele unor companii chineze precum Huawei sau Lenovo.

Zuckerman a declarat, in cadrul conferintei Tech Dialogues: IT & Medicine, organizata de Romanian American Chamber of Commerce – IT Chapter, ca ”persoana care este numarul 2 in DNSC este o sustinatoare a comunistilor chinezi, sustine Huawei, sustine Lenovo”.

Potrivit ziare.ro, diplomatul a subliniat ca Directoratul nu poate avea credibilitate in domeniul securitatii cibernetice avand in vedere ca Manuela Catrina sustine deschis interesele unor companii chineze, despre care se cunoaste ca nu sunt sigure din perspectiva securitatii cibernetice.

„Cele mai multe state europene au interzis Huawei, exceptie facand Manuela Catrina, care sustine Huawei”, a adaugat fostul ambasador. Zuckerman a avut de-a lungul timpului mai multe pozitii critice fata de China si fata de companiile chineze.

El afirma si intr-un interviu acordat la sfarsitul anului trecut ca in Romania exista multe persoane care sustin interesele Rusiei si ale Chinei, in detrimentul intereselor nationale ale tarii.

„Influenta ruseasca si chineza e mult mai mare decat credem. Suntem in mijlocul unui razboi hibrid si in Romania exista tradatori care sustin China sau Rusia. Multe lucruri care trebuiau sa se intample aici nu s-au intamplat. Serviciile trebuie sa-si faca treaba“, preciza Zuckerman.

De asemenea, pe durata mandatului sau la Bucuresti, el a criticat in repetate randuri China si compania Huawei despre care afirma, in 2020, intr-un editorial, ca ramane o alegere gresita in chestiunea tehnologiei 5G, deoarece „natiunile nu trebuie sa incredinteze securitatea cetatenilor lor unei companii inculpate pentru furt de proprietate intelectuala, conspiratii, frauda cibernetica, frauda bancara si afaceri necinstite”.

Citeste si: O admiratoare a Chinei si a lui Adrian Nastase, numita in fruntea Directoratului pentru Securitate Cibernetica. A vazut si coarnele diavolului la protestele din Piata Victoriei

Membra PSD din 1996, Manuela Catrina a fost numita director adjunct al DNSC in decembrie 2022. Anterior, a fost secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor.

Ea si-a afisat public pe pagina sa de Facebook afinitatile fata de China, incepand cu evenimente organizate cu parteneri chinezi, atat din pozitia de director al Institutului ”Ovidiu Sincai”, cat si din cea de cea de lider al Organizatiei Femeilor Social-Democrate Bucuresti si continuand cu mesaje de sustinere, in timpul pandemiei de COVID-19.

”Respect eforturile guvernului chinez si mi-e greu sa cred ca altcineva putea face mai mult intr-o situatie similara decat face China acum. Sa ne rugam sa aiba succes si sa indreptam un gand cald spre cei care sunt in miezul luptei cu virusul”, scria ea pe pagina de Facebook, la inceputul pandemiei.

„Am simtit intotdeauna ca ne leaga o prietenie speciala, de-a lungul zbuciumatei istorii recente ne-am fost mereu alaturi. Am avut sansa sa am multi prieteni chinezi si sa invat cate un pic despre ei. Nu pot sa inteleg reactiile guvernului PNL care nici macar acum, in al 12-lea ceas, nu pricepe cum stau lucrurile. Cand Dumnezeu vrea sa te piarda, iti ia mintile! Legaturile dintre Romania si China au construit in ultimii ani adevarate poduri intre oameni si in vremuri de restriste umanitatea nu poate merge inainte decat impreuna”, comenta ea ca reactie la un articol referitor la respingerea de catre Romania a unei oferte de ajutor din partea Chinei, in martie 2020.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: