Premiera in Japonia, peste 10% din populatie are varsta de 80 de ani. Cei peste 65 de ani reprezinta 30% din populatie

externe

Japonez in varsta

Persoanele in varsta de 80 de ani si peste au depasit pentru prima data 10% din populatia Japoniei, potrivit datelor guvernamentale prezentate duminica, anunta presa de la Tokyo.

Numarul persoanelor din aceasta categorie de varsta a crescut cu 270.000 fata de anul precedent, ajungand la 10,1% din populatia totala a Japoniei, de aproximativ 124,6 milioane de locuitori, a precizat Ministerul Afacerilor Interne si Comunicatiilor, inainte de Ziua respectului pentru persoanele in varsta, care va fi sarbatorita luni.

De asemenea, cei cu varsta de 65 de ani si peste, definiti ca fiind varstnici in Japonia, au reprezentat 29,1% din populatia totala, aproximativ 36,23 milioane de persoane, ceea ce inseamna ca tara continua sa aiba cea mai mare proportie a acestui grup de varsta la nivel mondial, potrivit datelor de vineri, precizeaza Kyodo News.

Italia si Finlanda se afla pe locurile doi si trei, cu cei cu varste de 65 de ani si peste reprezentand 24,5% si 23,6% din populatia lor respectiva.

Femeile reprezinta 56,6% din populatia varstnica a Japoniei, comparativ cu barbatii, diferenta fiind considerata a fi o reflectare a faptului ca femeile au o speranta medie de viata mai mare.

Cei cu varsta de 75 de ani si peste au reprezentat 16,1% din totalul populatiei, aproximativ 20,05 milioane de persoane, depasind pentru prima data pragul de 20 de milioane.

25,2% dintre persoanele in varsta din Japonia aveau un loc de munca in 2022, numarul acestora crescand pentru al 19-lea an consecutiv, ajungand la 9,12 milioane, un alt record. Persoanele in varsta compun 13,6% din totalul fortei de munca a tarii.

Guvernul japonez s-a straduit sa impiedice ca declinul populatiei sa afecteze economia, raspunzand in acelasi timp la nevoile presante si in crestere ale persoanelor in varsta, multe dintre acestea traind singure si avand nevoie de sprijin personal.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: