Premiera in ultimii 200 de ani. Imparatul Japoniei anunta ca vrea sa plece de pe TRON. Care sunt motivele

externe

Imparatul Japoniei, Akihito, a indicat luni, intr-un mesaj video catre popor, ca este pregatit sa abdice, exprimandu-si ingrijorarea ca intr-o zi ar putea sa nu mai fie capabil sa-si indeplineasca rolul in calitate de simbol al statului din cauza varstei sale, transmite agentia nipona Kyodo.

Suveranul nipon are 82 de ani.

Mesajul video a fost inregistrat duminica la Palatul Imperial, la cateva saptamani dupa ce multi japonezi au fost luati prin surprindere de informatiile aparute in mass media potrivit carora imparatul se gandeste sa abdice.

”Atunci cand iau in calcul faptul ca nivelul formei mele fizice scade treptat, sunt ingrijorat ca ar putea deveni dificil pentru mine sa-mi indeplinesc datoria in calitate de simbol al statului cu intreaga mea fiinta, asa cum am facut pana acum”, spune Akihito in mesajul respectiv.

Intrucat Constitutia japoneza nu prevede abdicarea unui imparat, pentru ca acest lucru sa fie posibil ar fi nevoie de o revizuire a legii sau de adoptarea unei legi speciale.

Guvernul premierului Shinzo Abe analizeaza fezabilitatea unei eventuale abdicari si consecintele acesteia. Declaratia lui Akihito este de asteptat sa stimuleze dezbaterea privitoare la amendamentele juridice necesare care sa faca posibila predarea puterii imperiale fiului sau Naruhito, in varsta de 56 de ani.

In mesajul sau, Akihito nu s-a referit in mod explicit la abdicare, care ar implica proceduri politice si juridice specifice.

Dintre cei 125 de imparati pe care i-a avut Japonia pana acum, printre care unii a caror existenta este disputata, circa jumatate au abdicat, desi ultimul care a facut acest gest a fost Kokaku, acum aproape 200 de ani.

In prezent, in Japonia este permisa efectiv doar succesiunea postuma.

Tatal lui Akihito, imparatul Hirohito, numit postum imparatul Showa, a murit de cancer in ianuarie 1989, la varsta de 87 de ani. Ultima sa aparitie oficiala a avut loc in august 1988, cu ocazia unei ceremonii in memoria eroilor militari japonezi.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: