Premiera istorica: Norvegia va recunoaste oficial statul Palestina pe 28 mai. In semn de protest, Israelul si-a rechemat ambasadorul din aceasta tara

externe

Norvegia, recunoastere, oficiala, Palestina, Israel

Norvegia va recunoaste oficial Palestina ca stat independent la 28 mai, a anuntat miercuri premierul norvegian Jonas Gahr Store, confirmand informatiile aparute in cursul diminetii in mass-media, transmit agentiile internationale de presa.

In semn de protest, Israelul si-a rechemat ambasadorii din Norvegia, anunta BBC.

„Trebuie sa mentinem vie singura alternativa care ofera o solutie politica pentru israelieni si palestinieni deopotriva: doua state traind unul langa celalalt, in pace si securitate”, a declarat Gahr Store, citat de Reuters.

„Recunoasterea Palestinei este o modalitate de a sprijini fortele moderate care au pierdut teren in acest conflict prelungit si brutal. Totodata, trimite un mesaj puternic altor tari sa urmeze exemplul Norvegiei si al unui numar de alte state europene si sa recunoasca statul palestinian”, a adaugat seful executivului norvegian. El a apreciat totodata ca o astfel de masura va face in cele din urma posibila reluarea procesului pentru a se ajunge la solutia a doua state si sa-i imprime un nou impuls.

Conflictul in desfasurare din Gaza a transmis foarte clar ca obtinerea pacii si stabilitatii trebuie sa porneasca de la solutionarea chestiunii palestiniene, a mai spus premierul norvegian, apreciind ca scopul este de a obtine un stat palestinian care este coerent din punct de vedere politic si care deriva din Autoritatea Palestiniana.

„Credem ca solutia a doua state este chiar in interesul Israelului”, a mai declarat premierul norvegian.

Si alte tari europene ar urma sa ia o initiativa similara.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunat, miercuri dimineata tot ziua de 28 mai ca data oficiala a recunoasterii de catre Madrid a unui stat palestinian, iar guvernul irlandez a convocat o conferinta de presa tot in cursul zilei de azi pentru a-si face cunoscuta decizia, potrivit presei locale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: