Premiera istorica, tancurile britanice Challenger opereaza pe teritoriul Rusiei. Ce alte arme occidentale folosesc ucrainenii in Kursk – VIDEO
Tancuri Challenger 2 donate de Marea Britanie au fost utilizate de Ucraina ca parte a incursiunii sale surpriza in Rusia, a confirmat joi o sursa britanica, citata de BBC.
Ministerul Apararii de la Londra nu comenteaza in mod oficial ce arme specifice din Regatul Unit sunt utilizate de Ucraina.
Cu toate acestea, in urma incursiunii Kievului pe teritoriul Rusiei, ministerul a reiterat ca Ucraina are „un drept clar” de a utiliza arme furnizate de Marea Britanie pentru „autoaparare impotriva atacurilor ilegale ale Rusiei”.
„Aceasta nu exclude operatiunile din interiorul Rusiei”, a adaugat purtatorul de cuvant al ministerului. „Facem clar in timpul procesului de donatie ca echipamentul trebuie utilizat in conformitate cu dreptul international”.
🇷🇺🛸💥🇺🇦🇬🇧 Is that the Challenger tank that got a ‘Lancet’ makeover in the Kursk region? #Ukraine #Russia pic.twitter.com/rUMJrFbaxP
— Maimunka News (@MaimunkaNews) August 15, 2024
Astfel, rachetele antitanc, artileria, vehiculele blindate si alte arme donate de Regatul Unit ar putea fi utilizate in timpul ofensivei Ucrainei.
Cu toate acestea, exista o exceptie pentru rachetele britanice Storm Shadow, care au fost furnizate initial cu conditia ca acestea sa nu fie trase catre tinte din interiorul Rusiei. Rachetele sunt lansate din avion, dar au o raza de actiune de peste 240 de km, ceea ce inseamna ca pilotii ucraineni pot sta mai departe de linia frontului.
In timpul vizitei sale la Downing Street in iulie, presedintele Ucrainei le-a spus ministrilor ca oferirea Ucrainei de „capacitati cu raza lunga de actiune” ar forta Rusia sa „caute pacea”. Secretarul Apararii, John Healey, a declarat pentru BBC ca Marea Britanie are „discutii intense” pe aceasta tema, dar nu va intra in detalii in public.
Regatul Unit a fost una dintre primele tari care a furnizat Ucrainei tancuri grele de lupta de fabricatie occidentala. In 2023, a furnizat 14 tancuri Challenger 2 pentru a ajuta Ucraina in ofensiva sa de vara. Unul dintre tancuri a fost distrus in operatiunea esuata.
La recenta avansare a Ucrainei pe teritoriul Rusiei, au fost observate blindate furnizate de Occident in interiorul Rusiei, inclusiv vehicule blindate americane Bradley si Stryker, precum si Marders germane.
Cu toate acestea, expertii militari occidentali au evidentiat succesul ofensivei ucrainene pentru utilizarea a ceea ce ei numesc „manevra armelor combinate” – folosirea trupelor alaturi de vehicule blindate, artilerie si tancuri, precum si a razboiului electronic si a dronelor – pentru atac.
Acest lucru a lipsit din ofensiva ucraineana de anul trecut din sudul si estul tarii – care a fost impiedicata de fortificatiile rusesti puternic minate, ceea ce a facut dificila si periculoasa utilizarea blindatelor.
Rusia a declarat stare de urgenta in regiunile sale Kursk si Belgorod. Yan Furtsev, un oficial local al partidului liberal rus de opozitie Yabloko, a declarat pentru BBC ca aproximativ 180.000 de civili din Kursk trebuie sa fie evacuati.
Operatiunea Kievului pare sa aiba ca scop deturnarea fortelor Rusiei din Ucraina pentru a-si apara propria granita.
Incursiunea a ridicat intrebari cu privire la modul in care Ucraina utilizeaza armele donate de aliatii sai occidentali.
In cadrul emisiunii Newshour de la BBC, ministrul leton de Externe, Baiba Braze, a declarat ca o „consultare intre expertii juridici din tarile NATO” a ajuns la concluzia ca „dreptul la autoaparare acopera si dreptul la contraatac”.
La inceputul acestui an, David Cameron, pe atunci ministru de Externe al Regatului Unit, a declarat ca Ucraina „are absolut dreptul sa riposteze la Rusia”. Purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat ca remarcile sale au fost echivalente cu admiterea faptului ca Occidentul este implicat intr-un „razboi hibrid” impotriva Moscovei.
Regatul Unit este unul dintre cei mai mari donatori de ajutor militar pentru Ucraina, dupa SUA si Germania.