Premiera, liderii USR s-au dus peste Dancila si Tudorel Toader la Palatul Victoria. Premierul se teme tot mai tare de motiunea de cenzura

politica

Premierul Viorica Dancila si reprezentanti ai opozitiei parlamentare au avut o intalnire, vineri, la Guvern. Liderii USR au discutat la Guvern cu Viorica Dancila si cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, informeaza Digi24.

Intalnirea a fost solicitata de reprezentantii USR, care au dorit sa discute „in regim de urgenta” despre modificarile la Codul penal si Codul de procedura penala, in conditiile in care premierul a anuntat ca se ia in calcul adoptarea unei ordonante privind codurile. Documentul ar urma sa contina doar prevederile declarate constitutionale de CCR.

Cum arata solicitarea transmisa anterior de USR lui Dancila

„In atentia doamnei prim-ministru Viorica Dancila,

Grupul parlamentar al Uniunii Salvati Romania va solicita in regim de urgenta o audienta pentru a discuta despre planul Guvernului de a modifica prin ordonanta de urgenta Codul Penal si Codul de Procedura Penala.

Juristii grupului USR au realizat o analiza asupra modificarilor recente ale legislatiei penale care desi au fost declarate constitutionale de catre judecatorii Curtii Constitutionale, nu sunt oportune si vor pune in pericol siguranta nationala.

Nu exista nicio urgenta pentru a modifica legislatia penala prin OUG, ambele coduri trebuie dezbatute in Parlament, asa cum este normal intr-un stat democratic.

Va reamintim ca Uniunea Europeana si in special Comisia de la Venetia au recomandat Romaniei ca legile de modificare a Codului Penal si de Procedura Penala sa fie dezbatute cu specialistii in domeniu si intreaga societate civila.

Audienta pe care o solicitam are ca scop prevenirea unei ordonantei de urgenta care va produce efecte grave imediat dupa adoptare. Aceasta ordonanta ar fi neconstitutionala, in conditiile in care modificarile Codului Penal si Codului de Procedura Penala sunt inca in dezbatere in Parlament.

Va rugam sa acceptati intrevederea propusa si sa ne anuntati momentul si locul convenabile. Avem incredere ca Premierul Romaniei, in ierarhia prioritatilor sale, aseaza intotdeauna pe primul loc cetatenii si nevoile acestora si respecta Constitutia”, se afirma in solicitare.

Liderii opozitiei, dar si presedintele Klaus Iohannis sustin ca acest demers nu este posibil, pentru ca cele doua coduri sunt deja in procedura parlamentara.

Intalnirea dintre USR si Viorica Dancila la Guvern – o premiera – are loc in conditiile in care opozitia a depus, vineri, in Parlament o motiune de cenzura.

Comentarii: